Je stofzuiger opbergen: 11 slimme plekjes

Auteur Teun van Veen
Geschreven door: Teun van Veen
Auteur Maud Hendriks
Bewerkt door: Maud Hendriks
Je stofzuiger opbergen: 11 slimme plekjes

Je stofzuiger opbergen kan lastig zijn vanwege de afmetingen van de stofzuiger. Zet je hem in de bezemkast, het washok of toch ergens in de keuken? Vaak wil je hem natuurlijk niet in het zicht hebben en je wil er al helemaal niet over struikelen. In dit artikel delen we 11 slimme plakken waar je jouw stofzuiger kan opbergen.

Wat moet je overwegen bij het opbergen van je stofzuiger

De indeling van je appartement of huis

Als je in een appartement woont, dan zijn je opbergmogelijkheden natuurlijk wat beperkter. Het kan dan zelfs moeilijk zijn om een goede opbergplek voor je stofzuiger te vinden. Vooral als je geen bezemkast of wasruimte hebt die ook kan dienen als opslagplek voor je schoonmaakspullen.

Frequentie van het schoonmaken

Bedenk ook hoe vaak je stofzuigt, voordat je een opbergplek gaat verzinnen. Als je vaak stofzuigt, dan is het wel zo fijn dat de stofzuiger enigszins binnen handbereik is.

Afmetingen van de stofzuiger

Ook de grootte van je stofzuiger speelt een belangrijke rol in het vinden van een passende opbergplek. Een steelstofzuiger die je aan de muur kan hangen neemt waarschijnlijk minder ruimte in beslag dan een stofzuiger met zak.

11 plekken waar je je stofzuiger kunt opbergen

1. In de bezemkast of wasruimte

Dit is de meest voor de hand liggende plek. Zorg dat je de stofzuiger zo opbergt dat het niet noodzakelijk is om allerlei objecten eerst te verplaatsen voordat je bij de stofzuiger kan. Niemand is écht fan van stofzuigen (behalve wij van Stofzuigerwijzer). Je wil jezelf dus niet een drempel opwerpen om de stofzuiger te gaan pakken. Hij moet gemakkelijk uit de bezemkast of wasruimte te pakken zijn.

2. Onder je bed

Zeker geen ideale plek, maar voor mensen met een appartement kan dit weleens de enige plek zijn. Er zijn ook veel bedrijven die wat elegantere oplossingen maken om spullen onder je bed op te slaan. Doe hier wat onderzoek naar. Zomaar een stofzuiger onder je bed schuiven ziet er namelijk wat apart uit.

3. In een kastje van de keuken

Ook dit kan een optie zijn om je stofzuiger op te bergen als je beperkte ruimte hebt. Als je nog een kastje vrij hebt, dan kun je deze gebruiken om je stofzuiger in kwijt te kunnen. Het loont vaak de moeite om de stofzuigerslang helemaal in te klappen, zodat deze zo min mogelijk ruimte in beslag neemt.

4. In de kast van je slaapkamer

Veel mensen hebben een redelijk grote kast in de slaapkamer staan. Vaak wordt niet van alle ruimte optimaal gebruik gemaakt. Kijk nog eens goed naar de indeling van je slaapkamerkast. Wellicht dat je een plekje kan creëren waar je je stofzuiger kan opbergen.

5. In de garage

Als je een huis hebt met garage, dan kan dit een ideale plek zijn om je stofzuiger in op te bergen. Hij zal dan niet in het gezichtsveld staan. Het ligt een beetje aan de exacte indeling van het huis, maar het nadeel kan wel zijn dat je in de kou naar buiten moet op de stofzuiger te pakken. Dit kan een drempel voor sommige mensen zijn, waardoor ze minder vaak gaan stofzuigen dan eigenlijk zou moeten.

Ook interessant
Hoe vaak moet je stofzuigen?
Ontdek hier hoe vaak je moet stofzuigen voor een schoon huis.

6. In de schuur

Dit is hetzelfde principe als in de garage. Het grote voordeel is dat die niet in de weg staat in je huis.

7. Onder de trap

Zeker niet de beste plek om je stofzuiger op te bergen, maar voor sommige ook een van de enige mogelijkheden. Sommige huizen hebben ook een kast onder de trap. Dat zou eigenlijk een ideale plek zijn, omdat de stofzuiger dan niet in het zicht staat. Als je geen kast onder de trap hebt, dan moet je er rekening mee houden dat je de stofzuiger telkens zal zien staan als je je in de buurt van de trap bevindt.

8. In de bijkeuken

Als je een bijkeuken hebt, dan zou dit ook een mogelijk opslagplek kunnen zijn. Eventueel kun je de stofzuiger ook aan een wandophanger ophangen. Een haak of plank zou eventueel ook nog kunnen.

9. In de berging

Sommige appartementen komen met een berging. Ook hier zou je mogelijk je stofzuiger op kunnen slaan. Het nadeel is dat deze vaak niet in de buurt van het appartement zelf zit. Je moet er dus best even naar toe lopen om de stofzuiger te pakken. Ook als je even snel iets wil opzuigen zal je de stofzuiger eerst uit de berging moeten halen. Als dit de enige optie is voor jou, dan kan het de moeite waard zijn om een kruimeldief aan te schaffen. Hiermee kun je kleine schoonmaakklussen uitvoeren, zonder dat je eerst je hele stofzuiger uit de berging hoeft te halen. Lees het artikel over de beste kruimeldief om naar de topmodellen van dit moment te kijken.

10. In de kelder

Als een van de laatste plekken waar je je stofzuiger kan opbergen, zou je kunnen kiezen voor de kelder. Zeker niet elk huis zal een kelder hebben, maar de meeste wel. Natuurlijk is het nadeel van deze opbergplaats dat je de stofzuiger op de trap mee omhoog moet nemen.

11. In de hoek van de kamer

De laatste plek waar je je stofzuiger kan opslaan is de hoek van de kamer. Uiteraard is dit niet de meest ideale plek. Als je een steelstofzuiger hebt zou je deze eventueel ook nog kwijt kunnen onder de bank in plaats van in de hoek van de kamer. In het geval van een sledestofzuiger zal dit zeer waarschijnlijk niet mogelijk zijn.

Steelstofzuiger, robotstofzuiger of kruimeldief opbergen

In principe maakt het niet uit welke soort stofzuiger je hebt, je kunt bovenstaande ideeën gebruiken om je stofzuiger op een goede plek op te bergen.

Steelstofzuigers nemen vaak iets minder ruimte in beslag dan een traditionele stofzuiger. Daarom kun je deze eventueel ook opbergen op een plank of schap.

Robotstofzuigers en kruimeldieven nemen veruit de minste ruimte in beslag. Deze kun je het beste opbergen in een grote lade of kast. De robotstofzuiger zal doorgaans in het laadstation zitten en hoef je eigenlijk niet op te bergen.

Staande stofzuiger opbergen

Tot slot zijn er ook nog staande stofzuigers. Dit zijn vaak stofzuigers met een zeer modern uiterlijk en kun je staand opbergen. Uiteraard kun je de staande stofzuiger ook opbergen in een speciale opslagruimte waar je de rest van je schoonmaakspullen bewaard. Bekijk ons artikel over de beste staande stofzuiger van dit moment.