Beste stofzuiger met dweil: Onze Top 10
Volgens experts zou je een vloer eigenlijk twee keer per week moeten dweilen. Maar als je eerst moet stofzuigen en dan pas dweilen, wie heeft daar dan echt tijd voor? Voor velen is een robotstofzuiger met dweilfunctie een mogelijke uitkomst, maar tegenwoordig kun je met een steelstofzuiger ook stofzuigen en dweilen tegelijkertijd. Zo bespaar je tijd en wordt de vloer ook echt goed gedweild (iets waar menig robotstofzuiger nogal moeite mee heeft). In dit artikel kijken we naar de beste stofzuigers met dweilfunctie en delen we een koopgids voor het kiezen van een goede stofzuiger.
Stofzuigen en dweilen in één wordt een fluitje van een cent met deze steelstofzuiger. Hij biedt daarbij een zeer goede accuduur voor een scherpe prijs.
Deze stofzuiger maakt je vloer echt goed schoon. Daarnaast is die erg gebruiksvriendelijk, dankzij het automatische reinigingsstation. Deze reinigt en spoelt de borstels automatisch.
Veruit de beste budgetvriendelijke optie die we getest hebben. Een goede accuduur met Aqua vloerzuigmond om de vloer eens goed te dweilen. Hiermee sla je 2 vliegen in 1 klap.
Top 10 stofzuigers met dweil
Bekijk hieronder direct de door ons best beoordeelde stofzuigers met dweil. Vooralsnog hebben enkel steelstofzuigers de mogelijkheid om te stofzuigen en dweilen in 1. Vergelijk de verschillende modellen en specificaties om een passende stofzuiger te vinden die aansluit bij jouw wensen.
Dit zijn de 5 beste stofzuigers met dweilfunctie van 2024
1. Samsung Jet 85 Pro
- Zuigkracht: Zeer goed
- Accuduur: 60 min
- Geluidsniveau: 86db
- Gewicht: 2,8kg
De Samsung Jet 85 Pro is de beste stofzuiger met dweil die we hebben getest. Hij heeft een goede accuduur, levert uitstekende prestaties en is niet al te duur. Voor een acceptabele prijs kun je al dweilen en stofzuigen. Met de roterende 'pads' kun je je vloer daarnaast echt goed boenen. Deze zal er weer glanzend bij liggen nadat het stof en vuil van de vloer in één keer is verwijderd.
Wat wel even belangrijk is om op te merken, is dat je bij dit model niet kan dweilen en stofzuigen tegelijkertijd. Je krijgt een aparte 'boenzuigmond' die je kan bevestigen om bijvoorbeeld direct na het stofzuigen te dweilen. Alsnog is dit natuurlijk een stuk gemakkelijker dan een hele dweil voorbereiden. Daarnaast maakt die je vloer een stuk schoner ten opzichte van een standaard dweil.
Natuurlijk hoef je de stofzuiger niet per se te gebruiken om te dweilen. Ook tapijten en kwetsbare harde vloeren is geen enkel probleem. Een bijkomend voordeel van een draadloze stofzuiger, is het feit dat ze ook gemakkelijk om te toveren zijn tot kruimelzuiger. Je koopt hiermee dus eigenlijk 3 schoonmaakapparaten in 1. Vervolgens klik je de mini turboborstel of kierenzuigmond op de stofzuiger om gemakkelijk dierenharen of moeilijk bereikbare plekken te stofzuigen.
Een van de nadelen die we wel hebben ondervonden bij het testen van dit model, is het feit dat die redelijk wat geluid produceert. Van alle steelstofzuigers met dweilfunctie die we getest hebben, produceert deze het meeste geluid. Dat is dus wel iets om op te letten.
2. Philips AquaTrio series 9000 XW9383/01
- Zuigkracht: Zeer goed
- Accuduur: 45 min
- Geluidsniveau: 76db
- Gewicht: 3kg
Dit is misschien wel de beste stofzuiger met dweilfunctie als we prijs volledig buiten beschouwing laten. Hij kost namelijk wel een klein vermogen, wat gelijk het eerste nadeel is. Het grote voordeel echter van deze Philips AquaTrio is dat die kan stofzuigen en dweilen tegelijkertijd. Dit bespaart natuurlijk enorm veel tijd. Dankzij de in tegengestelde richting draaiende borstels kun je jouw vloer stofzuigen en dweilen.
Wat daarnaast nog wel fijn is aan deze stofzuiger met dweilfunctie, is het feit dat die over een automatisch schoonmaakprogramma beschikt. Wanneer je bijvoorbeeld klaar bent, zet je hem in het reinigings- en oplaadstation, waarna het schoonmaakprogramma activeert. Deze reinigt de borstels grondig, zodat deze weer klaar zijn voor de volgende keer dat je hem gaat gebruiken.
Als er alleen stof ligt, of de vloer is nog schoon van de vorige keer dweilen, dan kun je natuurlijk ook gewoon de led-verlichte vloerzuigmond gebruiken om alleen de stofzuigen.
Een van de nadelen die we hebben ondervonden bij deze steelstofzuiger is wel de accuduur. Deze bedraagt 45 minuten wanneer je alleen stofzuigt. Als je kiest om te stofzuigen en dweilen tegelijk, dan vergt dat natuurlijk meer van de accu. In dat geval gaat hij 'slechts' 25 minuten mee. Afhankelijk van je eigen behoeften en vloeroppervlakte kan het zijn dat dat niet genoeg is om je vloer schoon te maken.
3. Rowenta X-Force Flex 12.60 RH98C8
- Zuigkracht: Zeer goed
- Accuduur: 45 min
- Geluidsniveau: 82db
- Gewicht: 2,9kg
- +13
Steelstofzuigers met dweilfunctie zijn doorgaans vrij prijzig, wat uiteraard een nadeel is. Deze Rowenta stofzuiger met dweil is echt een budgetvriendelijke optie die gelukkig wél betaalbaar is. Met de meegeleverde dweilzuigmond sla je twee vliegen in één klap. Met deze vloerzuigmond kun je namelijk zowel stofzuigen als dweilen in één keer. Voor dit prijsniveau is dat echt een enorme prestatie van Rowenta. Je kunt met volledige bewegingsvrijheid zowel droge oppervlaktes als nat vuil schoonmaken.
Een ander voordeel dat veel Rowenta steelstofzuigers hebben, is het feit dat ze een soort flexibele knik in de steel hebben zitten. Dit maakt het ontzettend gemakkelijk om onder lage meubels (zoals bijvoorbeeld je bank) te stofzuigen. Normaal moet je daar namelijk half voor op de grond gaan liggen.
Ook heeft de Rowenta voor dit prijsniveau een keurige accuduur van 45 minuten. Als je besluit de dweilzuigmond te gebruiken is de accuduur 25 minuten. Dit is vergelijkbaar met de Philips AquaTrio, maar dan kost die wel de helft van het geld. We moeten toegeven dat die de vloer wel iets minder goed schoonmaakt ten opzichte van de vorige twee modellen, maar het scheelt maar weinig. Je moet af en toe net wat vaker op en neer gaan.
Ook qua accessoires hoef je je geen zorgen te maken dat je te weinig krijgt. Zo wordt er een turboborstel meegeleverd die je kan gebruiken voor het opzuigen van dierenharen, maar bijvoorbeeld ook voor hoogpolig tapijt. De kierenzuigmond gebruik je voor onbereikbare pekken en de meubelzuigmond voor al het meubilair. Kortom; een zeer veelzijdig stofzuiger met dweilfunctie.
4. Philips Aqua Plus series 8000 XC8349/01
- Zuigkracht: Zeer goed
- Accuduur: 80 min
- Geluidsniveau: 84db
- Gewicht: 3kg
- +16
Als we kijken naar een stofzuiger met dweilfunctie met de langste accuduur, dan komen we uit bij deze Philips Aqua Plus. In de laagste stand gebruik je de stofzuiger tot wel 80 minuten. Dit maakt hem geschikt voor de grote huishoudens. Je haalt daarnaast niet een stofzuiger in huis, maar ook een dweil én kruimeldief. Een uitstekende toevoeging dus voor je schoonmaakarsenaal.
Voor hardnekkig vuil of kleverige vlekken kun je de turbostand inschakelen waarmee je een hoge zuigkracht genereert. Dit kun je eenvoudig bedienen via het display. Om te stofzuigen en dweilen tegelijkertijd, gebruik je de zuig- en dweilmondstuk. Wil je alleen stofzuigen zonder last te hebben van vervelende kabels, gebruik dan de gemotoriseerde combizuigmond. Hiermee schakel je moeiteloos over van je harde vloer naar bijvoorbeeld laagpolig tapijt voor een efficiënte en snelle reiniging. Wat daarnaast nog wel fijn is aan deze draadloze steelstofzuiger, is het feit dat de zuigmond verlicht is. Hierdoor kun je de allerkleinste stofdeeltjes gemakkelijk zien en gelijk opzuigen.
Uiteraard zijn we tijdens het testen ook weer wat minpunten tegengekomen. Allereerst hebben Philips steelstofzuigers er een handje van dat ze vrij veel lawaai maken. Zo ook dit model weer die een geluidsniveau heeft van 84db. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je na gebruik het waterreservoir direct moet legen en de microvezelpad moet losmaken, omdat deze anders nat blijft.
5. Philips SpeedPro Aqua FC6728/01
- Zuigkracht: Goed
- Accuduur: 50 min
- Geluidsniveau: 80db
- Gewicht: 2kg
- +12
Tot slot hebben we nog deze snoerloze stofzuiger met dweilfunctie. Een groot voordeel is dat dit de goedkoopste is die we hebben kunnen opnemen in deze lijst met beste stofzuigers met dweilfunctie. Dat betekent dus dat je voor relatief weinig geld een uitstekende stofzuiger met dweilfunctie in huis haalt. Uiteraard lever je wel wat in, bijvoorbeeld op het gebied van zuigkracht, maar dat neemt niet weg dat het nog steeds een hartstikke fijne stofzuiger is. Daarnaast heeft die een betere batterijduur dan sommige duurdere modellen.
Natuurlijk kun je de stofzuiger gebruiken voor je harde vloeren en droog vuil. Er zit zelfs led-verlichting op het mondstuk, waarmee je eenvoudig kleine stofdeeltjes kunt identificeren. Voor een extra grondige reiniging, klik je het zuig- en dweilmondstuk op de stofzuiger. Deze heeft een geïntegreerd dweilsysteem waarmee je direct verschillende soorten vuil zoals vuile vlekken van de vloer kan verwijderen. Na het gebruik moet je de microvezeldoekjes wel wassen in de wasmachine, voordat je ze weer kan gebruiken.
Een ander voordeel is het feit dat het een redelijk lichtgewicht steelstofzuiger betreft. Hij weegt namelijk slechts 2 kilo. Hierdoor is die zeer gemakkelijk te hanteren en manoeuvreren rondom de kamers.
Hoe wij stofzuigers met dweil hebben getest
Voordat we bovenstaande onderzoek hebben kunnen samenstellen, is er vooraf heel wat werk verricht om tot een goede selectie van producten te komen. Zo hebben we allereerst onderzoek gedaan naar belangrijke kenmerken, specificaties en aandachtspunten waar een goede stofzuiger met dweil aan moet voldoen. Op basis van deze gevonden informatie zijn we gaan kijken naar verschillende stofzuigers van diverse merken. Uiteindelijk zijn we deze wat verder gaan onderzoeken door te kijken naar de specificaties van het betreffende model, het lezen van reviews en het kijken naar echte gebruikerservaringen. Uiteindelijk hebben we op basis van deze informatie een solide en objectief onderzoek kunnen samenstellen.
Stofzuiger met dweilfunctie koopgids
Voordat je een stofzuiger met dweil wil gaan kopen, is het belangrijk dat je op de hoogte bent van belangrijke factoren die van invloed kunnen zijn op je koopkeuze. Door op deze aandachtspunten te letten kun je een betere koopkeuze maken en een stofzuiger vinden die goed aansluit bij jouw wensen en behoeften. Zo wil je natuurlijk zowel een goede steelstofzuiger voor droog vuil als een goede dweil om je vloer te reinigen. Dit zijn de belangrijkste factoren waar je op moet letten:
- Tegelijkertijd of niet: Een van de eerste dingen waar je over na moet denken, is of je simpelweg een steelstofzuiger wil waar je zowel mee kan stofzuigen als dweilen, of dat je dit tegelijkertijd wil doen. Hier zit namelijk wel degelijk een verschil in. Uiteraard bespaart het veel tijd als je het tegelijkertijd kan doen, echter zijn die modellen vaak ook wat prijziger.
- Batterijduur: Een van de eerste kenmerken waar je goed op moet letten is hoelang de accu van de betreffende steelstofzuiger meegaat. Als je een groot huis hebt waarvan je meerdere verdiepingen moet stofzuigen en schoonmaken, kan het de moeite waard zijn om een model te kiezen met een goede accuduur, zoals de Philips op plek #4. Daarnaast moet je ook weten dat de aangegeven accuduur vaak betrekking heeft op enkel stofzuigen. Dweilen en stofzuigen tegelijkertijd vraagt vaak een stuk meer van de accu. Daarmee halveert de aangegeven accuduur doorgaans. Houdt daar dus goed rekening mee.
- Accessoires: Goed welke accessoires je nodig hebt voor je eigen huishouden. Bij de meeste stofzuigers zal wel een kierenzuigmond, meubelzuigmond en een combiborstel zitten. Hiermee kun je vrijwel alle vloertypen (zoals een harde vloeren en laagpolig tapijt) stofzuigen. Heb je echter een dure parketvloer, dan kan een parketborstel fijn zijn om zeker te weten dat je geen krassen krijgt. Een turboborstel is fijn voor hoogpolig tapijt en voor huishoudens met huisdieren. Hiermee kun je eenvoudig dierenharen opzuigen dankzij de gemotoriseerde borstels.
- Geluidsniveau: Een veelvoorkomend probleem van de draadloze stofzuiger, is het feit dat ze vrijwel allemaal veel geluid produceren. Je kunt het in ieder geval geen 'stille stofzuigers' noemen. De meeste produceren zo rond de 80 decibel aan geluid. Als je gevoelig bent voor luide geluiden kan dat nadelig zijn.
- Gewicht: Ook loont het altijd de moeite om te kijken naar het gewicht van de stofzuiger. In onze test hebben we gemerkt dat vooral de stofzuigers van de bekende merken een acceptabel gewicht hebben rond de 2 tot 3 kilo, waardoor ze gemakkelijk te hanteren zijn. Hiermee ben je zeer wendbaar. De stofzuigers van onbekende merken waren echter soms tot wel 5 of 6 kilo. Dit is echt aan de zware kant. Zeker als je langere tijd achter elkaar moet stofzuigen kan dit op een gegeven moment wel vervelend worden.
- Zuigkracht: Natuurlijk is het belangrijk dat de nieuwe stofzuiger die je wil aanschaffen krachtig genoeg is om vrijwel alle vlekken op te zuigen dan wel schoon te maken. Vooral bij goedkopere modellen van iets onbekendere merken kan dit nog weleens problemen geven. Ook is de bouwkwaliteit van deze modellen vaak een stuk minder, waardoor ze sneller kapotgaan.
- Dweilsysteem: Sommige modellen komen met herbruikbare microvezeldoekjes die je na gebruik kan wassen in de wasmachine. Andere modellen komen juist weer met wegwerpdoeken die je telkens opnieuw moet aanschaffen. Denk goed na welk systeem het beste past bij jouw wensen en behoeften.
Veelgestelde vragen
1. Zijn stofzuigers met dweilfunctie het waard?
Het hangt van je eigen behoeften af of een stofzuiger met dweilfunctie het waard is om aan te schaffen. Het zijn vaak vrij dure apparaten, waardoor het belangrijk is dat je van tevoren goed onderzoek doet. Vooral voor mensen die het al een opgave vinden om de stofzuiger (met snoer) erbij te pakken kan het juist heel laagdrempelig zijn om te gaan schoonmaken. Je haalt de steelstofzuiger uit de kast en je kunt gelijk gaan stofzuigen. Ook voor mensen die dagelijks schoonmaken kan het je juist veel tijd en energie besparen. Tot slot is het ook een geweldige optie voor ouderen of mensen die wat slechter ter been zijn. Ze zijn namelijk een stuk lichter ten opzichte van een standaard stofzuiger.
Als je daarentegen echt een groot huishouden hebt of je moet zeer grote oppervlakken schoonmaken, dan is een traditionele stofzuiger vaak beter. Kijk dan ook bij de beste stofzuiger met lang snoer om een stofzuiger met een grote actieradius te vinden.
2. Hoevaak moet je stofzuigen en dweilen?
Hoevaak je moet stofzuigen hangt af van verschillende factoren. Als je bijvoorbeeld huisdieren hebt zal je vaker moet stofzuigen en dweilen wanneer je geen huisdieren hebt. Ook als je met meerdere personen in één huishouden woont is het belangrijk om drukbezochte plekken (zoals de entree) vaker te stofzuigen. Tot slot brengen natuurlijk vooral kinderen ook veel afval mee naar binnen. Doorgaans is één tot twee keer per week stofzuigen het minimum.
3. Hoe lang kan een stofzuiger met dweilfunctie meegaan?
De beste steelstofzuigers gaan vaak 3 tot 6 jaar mee. Als je een steelstofzuiger met een verwisselbare accu hebt, dan kun je er waarschijnlijk nog wat langer mee doen omdat je dan een losse accu kan aanschaffen in plaats van dat je het hele model moet vervangen. Vooral goed onderhoud is belangrijk om de levensduur van je stofzuiger te verlengen. Controleer met enige regelmaat het filter en zorg dat je de zuigmonden regelmatig schoonmaakt.
4. Hoe werkt een stofzuiger met dweilfunctie?
Een stofzuiger met dweilfunctie heeft vaak een apart dweilsysteem. Zo hebben ze een ingebouwd waterreservoir waarmee een microvezeldoek automatisch nat kan worden gemaakt. Vervolgens kun je er mee stofzuigen zoals je dat normaal zou doen. Zo zuigen ze stof en vuil op zoals een normale stofzuiger en reinigt het gelijk je vloer door te dweilen.
5. Kan je alle soorten vloeren dweilen met een speciale dweilstofzuiger?
Dit kan per model verschillen, maar doorgaans kun je vrijwel alle vloertypen schoonmaken met een stofzuiger dweil. Bij veel modellen wordt een apart dweilmondstuk geleverd. Je kunt dus de 'normale' vloerzuigmond gebruiken voor droog vuil en zelf kiezen welke vloer je graag wil dweilen. Als je een bepaalde vloer hebt die niet gedweild mag worden, kan je er dus gewoon voor kiezen om hiervoor de combiborstel te gebruiken.
6. Hoe vaak moet je het waterreservoir verschonen?
Dit hangt af per model. Sommige hebben een automatisch schoonmaaksysteem. Zo hoef je enkel schoon water in het reinigingsstation te vullen en vervolgens zal de stofzuiger vanzelf het water schoonmaken en bijvullen. Andere modellen raden aan om na elke schoonmaakbeurt gelijk het waterreservoir te legen dan wel te verschonen met schoon water.
7. Kun je schoonmaakmiddelen gebruiken in het waterreservoir?
Ook dit hangt af van het specifieke model. Volg hiervoor altijd de instructies van de fabrikant op en raadpleeg zo nodig de handleiding. Controleer of er specifieke aanbevelingen zijn voor bepaalde schoonmaakmiddelen. In veel gevallen is gewoon water echter voldoende om goed te kunnen dweilen.