Beste bed stofzuiger

Auteur Teun van Veen
Geschreven door: Teun van Veen
Auteur Maud Hendriks
Beoordeeld door: Maud Hendriks

Als je lekker in bed ligt om uit te rusten, dan is er niks zo vervelend als wanneer je stofdeeltjes of viezigheid op je bed en matras ziet. Een goede oplossing hiertegen is de bed stofzuiger. In deze blog delen we meer informatie over deze stofzuigersoort. Zo delen we hoe je allergenen en stof effectief verwijderd en verkennen we de beste bed stofzuigers die op dit moment beschikbaar zijn.

Onze Bed stofzuiger top keuzes
Alpina stofzuiger - Beste getest

De bed stofzuiger van Alpina is de beste die we getest hebben. Hij is scherp geprijsd en levert uitstekende resultaten.

MIUI - Stille bed stofzuiger

Met de MIUI handheld matras stofzuiger zeg je voor eens en altijd vaarwel tegen stof, haar en huidschilfers op je bed.

AZE 149 BedPro - Lichtgewicht

Krachtig hulpmiddel om verontreinigende stoffen effectief te verwijderen van je bed of matras. Ideaal voor allergieën.

Top 5 best beoordeelde bed stofzuigers in één overzicht

1
Alpina stofzuiger
Beste getest
Alpina stofzuiger
2
MIUI
Stille bed stofzuiger
MIUI
3
AZE 149 BedPro
Lichtgewicht
AZE 149 BedPro
4
Deerma
Deerma
5
Bedstofzuiger
Bedstofzuiger

De 3 beste bed stofzuigers uitgelicht

1. Alpina stofzuiger

 • Geluidsniveau: 76db
 • Kabellengte: 4m
 • Gewicht: 2kg
 • Volume opvang: 0,2L
 • +6

Deze Alpina bed stofzuiger rekent snel en effectief af met huisstofmijt, bacteriën en ander huisvuil zoals huidschilfers op allerlei oppervlakken. Zo kun je hem natuurlijk gebruiken voor je matras, beddengoed en kussens, maar ook voor je meubels. Het stof en de allergenen worden opgevangen in een stofreservoir met een capaciteit van 0,2 liter. Deze is vervolgens eenvoudig te legen.

Aan de onderzijde van deze bed stofzuiger zit een UV-lamp bevestigt. Het is bewezen dat huisstofmijt hier niet tegen kan. Hij rekent er dus effectief mee af. Dit is dan ook het grootste verschil tussen een bed stofzuiger en een reguliere stofzuiger.

Het enige nadeel die we hebben ondervonden is dat die redelijk wat geluid produceert. Ook betreft het hier een bed stofzuiger met snoer. Je bent hierdoor niet gebonden aan de accuduur, maar het snoer zal lang genoeg moeten zijn om je hele matras schoon te maken.

Voordelen
Makkelijk hanteerbaar
Goed vermogen
Nadelen
Aan de luide kant

2. MIUI

 • Geluidsniveau: 12db
 • Kabellengte: N.v.t. (accu)
 • Gewicht: 1,1kg
 • Volume opvang: 0,2L
 • +11

Opnieuw een goede matras stofzuiger van MIUI. Ditmaal een model die op twee gebieden verschilt ten opzichte van de Alpina. Het betreft namelijk een bed stofzuiger op accu. Dit maakt dat je volledige bewegingsvrijheid hebt en niet loop te hannesen met snoeren en verlengkabels. Daarnaast maakt die heel weinig geluid. Dit is aangenaam schoonmaken.

Het apparaat heeft een zeer hoge zuigkracht. De trilkoppen van de stofzuiger vibreren ongeveer 8000 keer per minuut. Hiermee tril je dus als het ware alle schimmels, bacteriën, stof en huisstofmijt los. Hij is geschikt voor kussens, lakens, beddengoed en andere stofoppervlakken (zoals je bank).

Voordelen
Werkt op accu
Stille werking
Nadelen
Prijzig

3. AZE 149 BedPro

 • Geluidsniveau: 70db
 • Kabellengte: 1m
 • Gewicht: 0,6kg
 • Volume opvang: 0,2L

Tot slot hebben we nog deze lichtgewicht bed stofzuiger van AZE. Het lichte gewicht in combinatie met de rubberen strips op het gemotoriseerde mondstuk, maakt het de ideale accessoire voor mensen met allergieën. Hij zorgt voor een grondige reiniging van je bed, kussens en bekleding. Je kan er zelfs laagpolig en hoogpolig tapijt mee schoonmaken.

Let wel op dat hij geen UV-lamp aan de onderkant heeft. Hierdoor is die wel iets minder effectief in het specifiek stofzuigen en reinigen van huisstofmijt. Als je dus een matras stofzuiger zoekt speciaal voor huisstofmijt (omdat je daar allergisch voor bent), dan kun je beter het model op plek #1 of #2 aanschaffen.

Voordelen
Lichtgewicht
Handig mondstuk
Compacte formaat
Nadelen
Geen UV-lamp

Bed stofzuiger kopen: waar moet je op letten?

Je bed en matras is de ideale plek voor huisstofmijt en andere allergenen. Dit omdat deze graag verblijft in warme en vochtige omgevingen. Bij een overgevoeligheid of een allergie voor huisstofmijt, kan je vervelende klachten krijgen zoals jeuk, niezen of zelfs benauwdheid. Een goede bed stofzuiger kan daarin de oplossing zijn.

Bij het kopen van een goede bed stofzuiger is het belangrijk dat je op een aantal factoren let. Dit zijn factoren die grote invloed kunnen hebben op je koopkeuze. Door goed naar deze specificaties te kijken, kun je gerichter zoeken naar de beste matras stofzuiger die past bij jouw wensen en behoeften. Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten:

 • UV-lamp: Sommige bed stofzuigers hebben een UV-lamp aan de onderkant van de stofzuiger zitten. Dit is extra handig als je de matras stofzuiger speciaal koopt voor het tegengaan van huisstofmijt, omdat het bewezen is dat ze hier niet tegen kunnen. Vandaar dat UV-sterilisatie de meest effectieve manier is om deze hardnekkige diertjes zo snel mogelijk uit je meubels en beddengoed te krijgen.
 • Geluidsniveau: Allereerst is het belangrijk dat je let op het geluidsniveau. Sommige kunnen namelijk erg luid zijn. Als je gevoelig bent voor luide geluiden, zoek er dan een die maximaal rond de 70db aan geluid produceert.
 • Kabellengte: Uiteraard moet deze groot genoeg zijn om je volledige bed en matras te stofzuigen.
 • Gewicht: Het gewicht moet licht genoeg zijn zodat je gemakkelijk je bed en beddengoed kan stofzuigen, zonder dat je een 'lamme arm' ervan krijgt.
 • Ontwerp: Kies een bedstofzuiger met een ergonomisch ontwerp en die gemakkelijk te hanteren is. Dit zodat je eenvoudig en comfortabel over het bed en matras kan manoeuvreren.

Veelgestelde vragen over bed stofzuigers

1. Wat is een bedstofzuiger en waarom heb je er een nodig?

Een bed stofzuiger is een stofzuiger die speciaal ontworpen is om effectief en gemakkelijk je bedden en matrassen te stofzuigen. Veel huisstofmijt en allergenen hopen zich op in de naden en kieren van je bed. Dit kan allerlei (astmatische) klachten veroorzaken. Dus vooral voor mensen met allergieën kan een bed stofzuiger dé oplossing zijn om klachten te verminderen.

2. Wat is het verschil tussen een bed stofzuiger en een gewone stofzuiger?

Een bed stofzuiger heeft vaak aan de onderkant een UV-lamp zitten die automatisch aan en uit gaat wanneer je ermee aan het stofzuigen bent. Deze wordt gebruikt om micro-organismen zoals bacteriën, virussen en dus ook huisstofmijt te doden. Dit kan helpen bij het verminderen van allergenen en het creëren van een meer hygiënische omgeving.

Een gewone stofzuiger heeft deze functionaliteit uiteraard vaak niet. Er worden zelfs maar weinig accessoires en opzetstukken verkocht met UV-sterilisatie. Daarom en het aanschaffen van een aparte bed stofzuiger vaak noodzakelijk.

3. Is een bed stofzuiger effectief in het verwijderen van huisstofmijt?

Ja, een bed stofzuiger is zeer effectief in het verwijderen van huisstofmijt dankzij de UV-sterilisatie. Ook het ontwerp, de zuigkracht en het gewicht is aangepast om er gemakkelijk je bedden, banken en andere oppervlakken mee te reinigen. Dit in tegenstelling tot een gewone stofzuiger.

4. Hoe vaak moet je je bed stofzuigen om deze schoon en hygiënisch te houden?

Over het algemeen wordt aanbevolen om minstens één keer per maand het volledige bed eens grondig te stofzuigen (dus ook het hoofdkussen, beddengoed, etc). Daarnaast is het ook raadzaam om regelmatig het bed te verschonen (minimaal 1x per week maar het liefst 2x). Ook het wassen van je beddengoed op hoge temperatuur, het regelmatig omkeren van het matras en het luchten van de slaapkamer kan helpen.

5. Kun je een bed stofzuiger ook gebruiken voor je meubels?

Ja, de meeste bed stofzuigers kun je ook gebruiken voor het schoonmaken en reinigen van je andere meubels. Vaak kun je de stofzuiger gebruiken op alle meubels en objecten met een stoffen bekleding.

Ook interessant
Beste trap stofzuiger
Gemakkelijk traptreden stofzuigen met de beste trap stofzuiger. Ontdek hier een uitgebreide test en vergelijking van de beste modellen.