Oude stofzuiger inleveren: wat zijn je opties?

Auteur Maud Hendriks
Geschreven door: Maud Hendriks
Auteur Teun van Veen
Bewerkt door: Teun van Veen
Oude stofzuiger inleveren: wat zijn je opties?

Zelfs de beste stofzuiger begeeft het op een gegeven moment. Dit roept vervolgens enkele vragen op: “Wat doe je met je oude stofzuiger?” en “Kun je een stofzuiger weggooien?”. In dit artikel gaan we kijken wat je met je oude apparaten kunt doen.

Waarom moet je oude stofzuigers recyclen?

De veiligste en milieuvriendelijkste manier om een stofzuiger weg te gooien, is door hem te recyclen. Veel onderdelen, zoals rubberen onderdelen, plastic en metalen onderdelen kunnen allemaal gerecycled worden. Het is dus goed voor het milieu. Ook verminder je de hoeveelheid e-waste door je oude stofzuiger op de goede manier weg te gooien.

Gooi nooit je oude stofzuiger bij je huisvuil

Oude elektronische apparaten worden vaak bij het huisvuil of grofvuil weggegooid. Beiden zijn echter niet toegestaan. Dit is vastgelegd in het besluit beheer elektrische en elektronische apparatuur (BBA). De reden is dat deze uit enorm veel materialen bestaan, waarvan sommige ook schadelijk kunnen zijn. Ze moeten dus goed gerecycled worden.

Ook interessant
Stofzuiger opbergen
Ontdek handige plekken om je stofzuiger op te bergen.

Voorkom een boete

Vooral bij oude stofzuigers kan het zo zijn dat er veel vuile stoffen en materialen zijn gebruikt om de stofzuiger te produceren. De autoriteiten nemen het dan ook vrij vaak serieus. Je loopt het risico om een flinke boete te krijgen als ze erachter komen dat je jouw oude stofzuiger zomaar aan de straat hebt gezet.

Waar kun je een oude stofzuiger weggooien?

Je kunt je oude stofzuiger op 3 manieren weggooien:

 1. Lever je oude stofzuiger in bij de aankoop van een nieuwe stofzuiger.
 2. Lever je stofzuiger in bij een winkel of locatie met een inzamelpunt.
 3. Lever je oude stofzuiger in bij de milieustraat van jouw gemeente.

Dit zijn de 3 manieren om van je oude elektronische apparaten af te komen. Het gaat om alle apparaten die stroom of batterijen nodig hebben. Naast je oude stofzuiger kun je dus bijvoorbeeld ook je wasmachine, koelkast of boormachine inleveren of weggooien.

Oude stofzuiger inleveren

Als je een nieuwe stofzuiger koopt in een winkel of op een webshop, dan is het bedrijf verplicht om jouw oude stofzuiger aan te nemen. Dit heet de ‘oud-voor-nieuw’ regeling. Zelfs als je een nieuwe stofzuiger aanschaft bij een webshop zoals Coolblue of Bol.com, moet het bedrijf mogelijkheden bieden om je oude stofzuiger in te leveren.

Gratis oude stofzuigers en apparaten inleveren

Bij veel grote winkels zoals supermarkten en tuincentra kun je kosteloos je oude apparatuur inleveren (zonder dat je een nieuwe hoeft te kopen). Grote winkels van meer dan 400m2 zijn verplicht hier faciliteiten voor aan te bieden.

Oude stofzuiger inleveren bij de gemeente

Het verschilt per gemeente hoe je jouw oude huishoudelijke apparaten kunt weggooien. Zoek dit voor jouw gemeente even uit. In principe zijn er 3 mogelijkheden: inleveren op een verzamelpunt, op de stoep zetten of laten ophalen.

Is het weggooien van een stofzuiger gratis?

Ja, als je in de winkel een nieuwe stofzuiger koopt, dan is het bedrijf verplicht om je oude stofzuiger aan te nemen als jij dat graag wil (zelfs bij een webshop). Voor kleine elektronische apparaten (zoals een stofzuiger) is het gratis om deze in de milieustraat weg te gooien. Bij grote apparaten (zoals een koelkast) kunnen er kosten in rekening worden gebracht.

Kleine huishoudelijke apparaten zijn:

 • Stofzuiger
 • Haardroger
 • Snijtang
 • Tosti-ijzer
 • Weegschaal

Grote huishoudelijke apparaten zijn:

 • Koelkast
 • Diepvries
 • Wasmachine
 • Vaatwasser
 • Fornuis

Alternatief: verkoop het op marktplaats

Er zijn veel handige mensen die defecte elektronische apparaten opkopen om hier nieuw leven in proberen te blazen. Het is vaak een win-win. Jij bent van je oude stofzuiger of apparatuur af en de koper zal proberen deze te maken en weer door te verkopen. Lukt dit niet, dan zal de koper deze zelf weggooien of proberen de onderdelen te verkopen. Natuurlijk kun je geen vetpot verwachten, maar al krijg je er een €10 euro voor en hij wordt opgehaald dan kan het de moeite waard zijn. Je kunt hem er zelfs gratis opzetten. Wellicht is er iemand die hem wil komen ophalen.

Nieuwe stofzuiger nodig?

Heb je je oude stofzuiger weggegooid, dan zal het vroeg of laat ook tijd zijn voor een nieuwe. Bij stofzuigerwijzer helpen we je bij het maken van die keuze. We hebben veel artikelen met lijsten van de beste stofzuigers van dit moment. Wellicht dat een van de volgende artikelen je kunnen helpen bij het zoeken van een nieuwe stofzuiger: