Beste horeca stofzuiger: Onze top 10

Auteur Teun van Veen
Geschreven door: Teun van Veen
Auteur Maud Hendriks
Beoordeeld door: Maud Hendriks

Een horeca stofzuiger is een soort stofzuiger dat speciaal gemaakt is om te gebruiken in de horeca. Dit type stofzuiger is over het algemeen wat krachtiger, robuuster, heeft een lang snoer voor een groot bereik en een ruime stofzak of stofreservoir. Hierdoor kun je er redelijk veel mee zuigen zonder dat je onophoudelijk van stopcontact hoeft te wisselen of het stofreservoir moet legen. In dit artikel kijken we naar de beste modellen van dit moment.

Top 5 horeca stofzuigers

Hieronder staan onze aanbevelingen voor de 5 beste horeca stofzuigers. Let goed op de verschillende specificaties om een model te vinden die past bij jouw specifieke wensen en behoeften.

1
Numatic HVX-200 Henry Xtra
Beste getest
Numatic HVX-200 Henry Xtra
2
Bosch Serie 8 In'genius BGL8X329
Voor allergieën
Bosch Serie 8 In'genius BGL8X329
3
Nilfisk Thor
Beste budgetoptie
Nilfisk Thor
4
Nilfisk GM80C
Nilfisk GM80C
5
Kärcher WD 6
Kärcher WD 6

Dit zijn de 5 beste horeca stofzuigers van 2024

1. Numatic HVX-200 Henry Xtra

 • Type: Met zak
 • Zuigkracht: Zeer goed
 • Geluidsniveau: 72db
 • Kabellengte: 10m
 • Volume inhoud: 9L

Stofzuiger Henry is momenteel de beste horeca stofzuiger die er te verkrijgen is. Hij is super wendbaar dankzij de zwenkwielen, heeft een zeer grote inhoud, is erg krachtig en een relatief aangenaam geluidsniveau. Ook krijg je voor elke vloertype het juiste opzetstuk meegeleverd. Zo krijg je 3 grote zuigmonden en verschillende accessoires. Denk aan een turboborstel voor de hardnekkige vlekken of het reinigen van hoogpolig tapijt.

Een parketborstel is handig voor als je een horecagelegenheid hebt met houten vloeren. Deze voorkomt namelijk dat je daar krassen in krijgt. Als je liever niet telkens van opzetstuk wisselt, dan kun je ook altijd nog kiezen voor de combiborstel.

Met het zeer lange snoer van maar liefst 10 meter heb je een groot bereik. Daarnaast kan Henry gelukkig ook tegen een stootje. Hij heeft namelijk een rubberen rand aan de zijkant. De kans dat je namelijk tegen een tafel of iets anders aanstoot is namelijk best wel aanwezig. De rubberen rand zorgt ervoor dat de stofzuiger én je tafels en stoelen niet beschadigen.

Er zijn 2 dingen waar je wel rekening mee moet houden voor wat betreft deze stofzuiger. De eerste is dat het snoer niet automatisch de stofzuiger in gaat. Deze moet je opdraaien met een wiel aan de zijkant van de stofzuiger. Een kleine moeite, maar wel iets wat wij willen benoemen. Daarnaast is de stofzuiger niet de lichtste. Dat komt natuurlijk omdat horeca stofzuigers over het algemeen wat groter zijn dan een gewone stofzuiger. Deze horeca stofzuiger van Numatic weegt ongeveer 8 kilo. Als je verschillende verdiepingen moet stofzuigen, dan is dat wellicht iets om rekening mee te houden.

Voordelen
Grote actieradius
Krachtige motor
Ruime inhoud
Veel accessoires
Nadelen
Aan de zware kant
Snoer rolt niet automatisch op

2. Bosch Serie 8 In'genius BGL8X329

 • Type: Met zak
 • Zuigkracht: Zeer goed
 • Geluidsniveau: 74db
 • Kabellengte: 12m
 • Volume inhoud: 5L
 • +9

Ook deze Bosch serie 8 is een uitstekende horeca stofzuiger. Er zijn een paar dingen die opvallen als we puur kijken naar de specificaties. Allereerst betreft het opnieuw een stofzuiger met zak met een hoge zuigkracht. Dus voor de horeca is het een uitstekende stofzuiger. Hij heeft wel een nóg grotere actieradius vergeleken met stofzuiger Henry. Het snoer is namelijk maar liefst 12 meter lang.

Als we echter kijken naar de inhoud van de stofzuigerzak, dan zien we wel een redelijk groot verschil. In deze Bosch kan een stofzuigerzak van 5 liter, terwijl de vorige stofzuiger een inhoud had van maar liefst 9 liter. Bij deze Bosch zal je de zak dus wel iets vaker moeten verwisselen. In onze deskundige ervaring is 5 liter alsnog meer dan voldoende voor horecagelegenheden.

Ook hier krijg je weer een parketborstel en een combiborstel. Dus ook als je een parketvloer hebt in je horecazaak, dan kun je daar gerust deze stofzuiger voor inzetten. Wat nog wel fijn is aan dit apparaat, is dat je de zuigkracht met één draai aan de knop kan instellen. Dus als je even wat meer vermogen nodig hebt om hardnekkig vuil op te zuigen, dan kun je dat zo instellen.

Voordelen
Met HEPA-filter
Lichte horeca stofzuiger
Ook voor kwetsbare houten vloeren
Regelbare zuigkracht
Nadelen
Wat kleiner stofreservoir
Geen turboborstel

3. Nilfisk Thor

 • Type: Met zak
 • Zuigkracht: Zeer goed
 • Geluidsniveau: 73db
 • Kabellengte: 10m
 • Volume inhoud: 8L

Ook deze Nilfisk Thor is een van de beste horeca stofzuigers die we getest hebben. Waar deze krachtige horeca stofzuiger zich mee onderscheidt ten opzichte van de andere modellen waar we naar gekeken hebben, is voornamelijk het prijsniveau. Het is namelijk een zeer budgetvriendelijke, goedkope horeca stofzuiger. Zeker voor bijvoorbeeld beginnende restaurants of mensen die niet al te veel geld willen uitgeven aan een stofzuiger, is dit het perfecte model.

Qua prestaties waren we er ook zeker over te spreken. Met het 10 meter lange snoer heb je een actieradius van circa 13 meter. Al het vuil en stof dat je opzuigt belandt is een grote stofopvang met een inhoud van maar liefst 8 liter. Hierdoor hoef je niet snel de stofzuigerzak te verwisselen, maar kun je best een tijdje door stofzuigen. Dankzij het HEPA-filter is die ook geschikt voor mensen met aan stofallergie of een gevoeligheid voor huisstofmijt.

Met de meegeleverde combiborstel kun je zowel harde vloeren als laagpolig tapijt of bijvoorbeeld een vloerkleed stofzuigen. Er zit dus geen extra parketborstel bij, maar met de combiborstel kun je ook eventueel een kwetsbare parketvloer stofzuigen.

Wat we ook wel fijn vonden is dat je er ook een afstofborstel bij krijgt. Dit is namelijk niet altijd zo bij stofzuigers van dit prijsniveau. Met deze afstofborstel kun je bijvoorbeeld de meubels of eventueel een televisie ook stofvrij maken. Hierdoor wordt jouw horecazaak al snel weer schoon en krijgt die een frisse uitstraling.

Voordelen
Scherp geprijsd
Met afstofborstel
Nadelen
Geen parketborstel
Geen stootrand

4. Nilfisk GM80C

 • Type: Met zak
 • Zuigkracht: Zeer goed
 • Geluidsniveau: 79db
 • Kabellengte: 10m
 • Volume inhoud: 6,5L
 • +6

Op plek 4 hebben we opnieuw een stofzuiger van Nilfisk. Dit betreft een krachtige horeca stofzuiger die op een aantal gebieden verschilt van de Thor uitvoering. Zo is deze Nilfisk onder andere uitgerust met een stootrand. Deze voorkomt beschadigingen aan de tafels of stoelen in jouw restaurant. De kans dat je namelijk een keer tegen een meubel aanrijdt met de stofzuiger is aannemelijk in een horecagelegenheid.

Ook is deze uitvoering iets krachtiger ten opzichte van het vorige model. Dus als je vaak een hoog vermogen nodig hebt of diepliggend vuil moet stofzuigen, dan is dit wellicht de betere keuze. Zeker omdat deze Nilfisk ook is uitgerust met een regelbare zuigkracht. Dus als je handmatig wat meer vermogen wil, dan is dat eenvoudig te regelen.

Je ontvangt er geen turboborstel bij. Hierdoor is die wat minder geschikt voor tapijt of bijvoorbeeld dierenharen.

Voordelen
Zuigkracht zelf instellen
Met stootrand
Nadelen
Niet voor hoogpolig tapijt

5. Kärcher WD 6

 • Type: Alleszuiger
 • Zuigkracht: Zeer goed
 • Geluidsniveau: 71db
 • Kabellengte: 6m
 • Volume inhoud: 30L
 • +9

Tot slot hebben we de Kärcher WD 6. Dit is meer dan een gewone stofzuiger voor de horeca. Het is namelijk een 'alleszuiger' of 'bouwstofzuiger'. Hij behoort tot een van de beste bouwstofzuigers van dit moment. Wat dit betekent is dat je er zowel droog- als nat vuil mee kunt opzuigen. Dit kan vooral in de horeca goed van pas komen. Zeker in de keuken of in het restaurant zelf als er een keer per ongeluk wat gemorst wordt.

Zoals je ziet heeft die een zeer grote inhoud van maar liefst 30 liter. Hierdoor kun je dus ontzettend veel vuil, stof en eventueel dus zelfs water of andere vloeistoffen opzuigen. Over het algemeen gebruik je voor droog afval een stofzuigerzak en voor het natte afval gebruik je de stofzuiger zonder zak. Het water wordt dan in het compartiment van de stofzuiger zelf opgezogen die vervolgens weer eenvoudig te legen is.

Ook deze WD 6 is weer uitgerust met een zuigkracht die je zelf kunt instellen. Dit in combinatie met het hoge vermogen van 1300 watt, betekent dat je een zeer hoge zuigkracht kunt genereren. Het netsnoer heeft een gemiddelde lengte van 6 meter.

Voordelen
Voor droog- en nat vuil
Groot reservoir
Veelzijdig
Nadelen
Aan de zware kant

Waar moet je op letten bij het kopen van een horeca stofzuiger?

Bij het kopen van een horeca stofzuiger zijn er verschillende factoren en aspecten waar je op moet letten. Door op deze factoren te letten, kun je een betere en gerichtere koopkeuze maken zonder te veel geld uit te geven. Hieronder hebben we de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rijtje gezet:

 • Zuigkracht: Uiteraard is het in de horeca belangrijk om een stofzuiger aan te schaffen met een hoge zuigkracht. Je zal namelijk meer rommel en troep zoals gemorste etenswaren moeten opzuigen dan in een doorsnee huishouden.
 • Capaciteit: Kijk ook altijd naar de capaciteit van de stofzuigerzak of het stofreservoir (in geval van een zakloze stofzuiger). Je wil namelijk niet telkens het reservoir moeten legen om weer verder te kunnen gaan met stofzuigen.
 • Allergieën: Als je last hebt van allergieën of een gevoeligheid voor huisstofmijt, kies dan altijd een stofzuiger met HEPA-filter. Gelukkig zit dit in veruit de meeste stofzuigers tegenwoordig standaard ingebouwd.
 • Geluidsniveau: Dit is wellicht wat minder belangrijk, maar toch iets om op te letten. In een horecagelegenheid is het natuurlijk belangrijk dat gasten rustig kunnen eten en drinken. Een stofzuiger die niet al te veel lawaai maakt is daarom wel aan te raden, zodat dit de sfeer niet abrupt verstoord.
 • Kabellengte: Zoals eerder ook al vermeld is een stofzuiger met lang snoer een groot voordeel, omdat je vaak grotere ruimtes moet schoonmaken. Met een lange kabel hoef je dus niet telkens van stopcontact te wisselen.

Door op de bovenstaande factoren te letten kun je een horeca stofzuiger kiezen die goed past bij jouw wensen en behoeften. Vergelijk naast de bovenstaande punten ook zeker de prijzen. Stel voor jezelf vooraf een budget en hou je daaraan.

Veelgestelde vragen over horeca stofzuigers

1. Wat is het verschil tussen een horeca stofzuiger en een gewone stofzuiger?

Een horeca stofzuiger verschilt op een aantal vlakken van een traditionele stofzuiger. Zo is een horeca stofzuiger allereerst vaak wat krachtiger. Dit omdat er natuurlijk meer gemorst en geknoeid wordt dan in een normaal huishouden. Ook zullen de meeste horeca stofzuigers een zeer lang netsnoer hebben. Je moet natuurlijk grote ruimtes schoonmaken. Een kort snoer kan dan al heel snel irritant worden, zeker als je maar een beperkt aantal stopcontacten hebt. Sommige mensen lossen dit ook op door met een haspel te werken. Tot slot moet een horeca stofzuiger ook een grote inhoud of stofopvang hebben. Dit zodat je redelijk veel vuil en stof kan opzuigen voordat je de zak zal moeten vervangen.

2. Wat is een goede capaciteit voor een horeca stofzuiger?

In onze tests hebben we gekeken naar wat een goede capaciteit is voor een horeca stofzuiger. Uiteindelijk zijn we erop uitgekomen dat een stofopvang van minimaal 5 liter wel wenselijk is. Alles daarboven is een goede bonus. Met 5 liter heb je vaak meer dan genoeg om de hele horecazaak schoon te maken, zonder dat je de zak of het stofreservoir zal moeten legen.

3. Hoe krachtig moet een horeca stofzuiger zijn?

Een horeca stofzuiger is over het algemeen wat krachtiger dan een gewone stofzuiger. Het hangt er een beetje vanaf wat voor vuil je zal moeten opzuigen hoe krachtig de stofzuiger zal moeten zijn. Voor doorsnee afval zoals gemorste etenswaren voldoet een normale stofzuiger ook. In een normaal huis wordt immers ook vaak zat etenswaren of glas gemorst of laten vallen. Toch is een zuigkracht die je zelf kan instellen wel wenselijk voor als je een keer net wat meer vermogen nodig hebt.

4. Wat is een goed geluidsniveau voor een horeca stofzuiger?

Het geluidsniveau is natuurlijk belangrijk omdat je de rust in je horecazaak niet wil verstoren. De meeste horeca stofzuigers zitten op een geluidsniveau rond de 70 tot 75db. Ter vergelijking; 2 pratende mensen is ongeveer 60-65 decibel. Met een geluidsniveau van 70 tot 75 db zal je de stofzuiger als een soort 'achtergrondgeluid' wel horen, zeker in een drukke zaak. Het zal echter zeker niet storend zijn. Daarom hebben we specifiek ook gekozen voor horeca stofzuigers dit rond dit geluidsniveau zitten.

5. Welke accessoires zijn handig voor een stofzuiger in de horeca?

Verschillende accessoires kunnen handig zijn voor als je een stofzuiger graag in de horeca wil gaan gebruiken. Een turboborstel kan fijn zijn als je in de horecagelegenheid ook grof vloerkleed of hoogpolig tapijt hebt liggen. Ook als je huisdieren hebt en je wil de stofzuiger ook thuis gebruiken is een turboborstel noodzakelijk. De ronddraaiende borstels zorgen ervoor dat je diepliggend vuil eenvoudig kunt verwijderen.

Daarnaast is een parketborstel wel aan te raden voor zaken waar een houten vloer ligt. De lange haren die aan de parketborstel zitten voorkomen namelijk dat je krassen op de vloer krijgt.

Tot slot zijn de standaardaccessoires natuurlijk ook altijd erg handig. Zo kun je de kierenzuigmond gebruiken voor plekken die moeilijk te bereiken zijn, zoals hoekjes en randjes. Een meubelzuigmond kan handig zijn voor een bank of andere meubels die eventueel in de horecazaak staan. Een afstofborstel is fijn voor meubels of objecten die gevoelig zijn voor krassen die je ook graag stofvrij wil houden.