Beste Festool stofzuiger - Welke moet je kopen?

Auteur Teun van Veen
Geschreven door: Teun van Veen
Auteur Maud Hendriks
Beoordeeld door: Maud Hendriks

Festool stofzuigers staan erom bekend dat ze een hoge zuigkracht leveren met een krachtige motor. Het zijn robuuste stofzuigers die lang meegaan, een grote stofinhoud hebben en waar je lang achter elkaar mee kunt werken. Een Festool stofzuiger is altijd voorzien van een innovatief filter dat effectief fijnstof, pollen en allergenen uit de lucht filtert. Zoeken naar de beste Festool stofzuiger kan een lastig karwei zijn, omdat er redelijk wat keuze is. Dat is waarom we dit artikel geschreven hebben. We kijken naar de beste modellen, gelet op een aantal belangrijke factoren.

Top 10 Festool stofzuigers

1
Festool CT 15 E
Beste getest
Festool CT 15 E
2
Festool CTLC SYS I-Basic
Accu festool stofzuiger
Festool CTLC SYS I-Basic
3
Festool CTL MINI
Festool CTL MINI
4
Festool CTL 36 E AC RENOFIX
Groot reservoir
Festool CTL 36 E AC RENOFIX
5
Festool CT 15
Festool CT 15
6
Festool CTM MIDI I
Lang snoer
Festool CTM MIDI I
7
Festool CTLC MIDI I-Basic (accu)
Festool CTLC MIDI I-Basic (accu)
8
CTLC MINI I-Basic CLEANTEC
Goed wendbaar
CTLC MINI I-Basic CLEANTEC
9
Festool CTM 48 E AC
Festool CTM 48 E AC
10
CTL MIDI I Cleantec
CTL MIDI I Cleantec

Dit zijn de 5 beste Festool stofzuigers van 2024

1. Festool CT 15 E

 • Reservoir: 15L
 • Vermogen: 1200W
 • Gewicht: 11,2kg
 • Aandrijving: netstroom
 • +6

De beste stofzuiger van Festool is momenteel de CT 15 E. De stofzuiger is ideaal als werkplaats stofzuiger, op de bouwplaats of voor op kantoor. De stofzuiger heeft een redelijk groot reservoir, waarmee je snel en gemakkelijk vuil, stof en water mee kunt opzuigen. Een voordeel van Festool stofzuigers is dat ze slim gebouwd zijn, waardoor je het volledige reservoir kan benutten. Hierdoor kun je lang achter elkaar werken zonder dat je de stofzuigerzak hoeft te verwisselen.

Wat ook fijn is aan deze stofzuiger, is dat je er een aantal handige accessoires bij krijgt. Zo krijg je er onder andere een afzuigslang bij. Deze kun je bijvoorbeeld gebruiken voor stofafzuiging bij een schuurmachine. De bekledingszuigmond kun je voor meubels gebruiken, maar bijvoorbeeld ook voor je auto. De voegenzuigmond kun je gebruiken om bij moeilijk bereikbare plekken te komen. Deze accessoires maken de stofzuiger zeer flexibel, veelzijdig en multi-inzetbaar.

Voordelen
Beste Festool stofzuiger
Handige accessoires
Sterke bouwkwaliteit
Nadelen
Aan de zware kant

2. Festool CTLC SYS I-Basic

 • Reservoir: 4,5L
 • Vermogen: N.v.t.
 • Gewicht: 9kg
 • Aandrijving: accu

De Festool stofzuiger CTLC SYS I-Basic is een bijzondere bouwstofzuiger. Het is namelijk een accu bouwstofzuiger. Dit betekent dat je de stofzuiger altijd bij de hand hebt, zonder dat je een kabel nodig hebt. Hierdoor kan je genieten van optimale bewegingsvrijheid. De Festool stofzuiger biedt maximale mobiliteit en onafhankelijkheid. Een ander voordeel is dat die daarnaast ook nog eens redelijk lichtgewicht is. Hierdoor ben je vrij wendbaar en is de stofzuiger eenvoudig te manoeuvreren.

Wel moeten we vermelden dat de stofzuiger alleen geschikt is voor service- of kleine werkzaamheden (bijvoorbeeld op de werkplaats). In onze test ging de accu namelijk slechts 10 tot 20 minuten mee bij constant gebruik. Je kan er dus niet langere tijd achter elkaar mee doorwerken.

Voordelen
Bewegingsvrijheid
Lichtgewicht
Gebruiksvriendelijk
Nadelen
Korte accuduur

3. Festool CTL MINI

 • Reservoir: 10L
 • Vermogen: 1500W
 • Gewicht: 11kg
 • Aandrijving: netstroom

De Festool CTL MINI I CLEANTEC is dankzij zijn compacte afmetingen en innovatieve details een van de beste Festool stofzuigers voor de vakman. De stofzuiger beschikt over handige opbergvakken voor de mondstukken, accessoires en eventueel ander gereedschap of werkmateriaal, zodat deze altijd bij de hand zijn. Hierdoor hoef je niet meerdere keren te lopen, maar heb je het belangrijkste gereedschap altijd dicht bij je in de buurt en raak je het niet zo snel kwijt.

Wat ook fijn is aan dit model, is dat het filter automatisch gereinigd wordt. Dit betekent dat je ononderbroken gewerkt kan worden totdat de filterzak volledig vol is. Het vervangen van het standaardfilter is trouwens enorm handig gemaakt. Dit zal je niet meer dan een paar minuten kosten.

Het netsnoer kun je dankzij de aangebrachte kabelopwikkeling met klapmechanisme in een handomdraai opwikkelen en opbergen. Hij heeft een luchtstroom van 3700 liter per minuut, wat erg krachtig is. Tot slot is de aansluitkabel 7,5 meter lang en geïsoleerd met rubber. Hierdoor zit je eigenlijk altijd wel in de buurt van een stopcontact.

Voordelen
Compacte afmetingen
Gemakkelijk te transporteren
Opbergvakken
Nadelen
Kleinere capaciteit

4. Festool CTL 36 E AC RENOFIX

 • Reservoir: 36L
 • Vermogen: 1200W
 • Gewicht: 15,2kg
 • Aandrijving: netstroom

De Festool CTL 36 E AC RENOFIX heeft een van de grootste reservoirs die we getest hebben. Dit maakt deze specifieke Festool stofzuiger zeer geschikt voor de grotere klussen. Dankzij de hogecapaciteitsturbine biedt de stofzuiger daarnaast altijd een constante zuigkracht. Je kunt de zuigkracht daarnaast zelf instellen met de traploze zuigkrachtregeling. Dus als je wat meer vermogen nodig hebt, dan is dat met één draai aan de knop geregeld. Als we puur kijken naar de zuigkracht, dan zit deze Festool ook in het hoge segment. Met een zuigkracht van 3900 liter per minuut is het een van de krachtigste stofzuigers die we getest hebben.

De Festool stofzuiger kan naar onze mening voor veel verschillende toepassingen gebruikt worden. Mede door de hoge afzuigcapaciteit kun je hem gebruiken voor de afzuiging van (hout) fijnstof, zoals zagen en schuren. Ook kun het gebruiken voor het schoonmaken van de bouwplaats of voor het opzuigen van water of ander nat afval.

Voordelen
Constante zuigkracht
Veel toepassingsmogelijkheden
Zeer ruime inhoud
Nadelen
Prijzig
Redelijk zwaar

5. Festool CT 15

 • Reservoir: 15L
 • Vermogen: 1200W
 • Gewicht: 11,2kg
 • Aandrijving: netstroom
 • +4

Tot slot hebben we nog een zeer mobiele stofzuiger van Festool. Dit dankzij de meegeleverde duwstang. Dit maakt de stofzuiger enorm wendbaar en zeer gemakkelijk te manoeuvreren. Dit is een groot voordeel ten opzichte van de andere geteste Festool stofzuigers uit deze lijst. Qua specificaties is die vergelijkbaar met veel andere Festool stofzuigers. Zo heeft ook deze stofzuiger een regelbare zuigkracht, een compact en stabiel ontwerp en is die zeer robuust.

Ook heeft de stofzuiger een aantal opbergvakken voor (Festool) gereedschap en accessoires. Het stofreservoir is wel nog redelijk aan de grote kant. Zeker gezien het prijsniveau van dit specifieke model. Hij is namelijk erg goed betaalbaar.

Voordelen
Goede prijs-kwaliteitverhouding
Handige duwstang
Mobiele stofzuiger
Nadelen
Geen

Festool stofzuiger koopgids

Als je een Festool stofzuiger wil kopen, dan zijn er altijd een aantal belangrijke specificaties waar je op moet letten. Dit zijn factoren die van invloed kunnen zijn op je koopkeuze. Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten:

 • Inhoud opvang: Een van de belangrijkste kenmerken bij het kiezen tussen stofzuigers van Festool, is dat je moet kijken naar de inhoud van het (stof)reservoir. Dit zal in grote mate bepalen wat de omvang van jouw klus kan zijn. Een grote inhoud van de ketel betekent simpelweg dat je deze minder snel en vaak zal hoeven te legen, waardoor je langere tijd achter elkaar kan doorwerken.
 • Aandrijving: Een ander belangrijk punt van aandacht is dat je moet beslissen of je een Festool stofzuiger op stroom of accu wil. Veruit de meeste mensen zullen kiezen voor een elektrische aandrijving, omdat je hiermee niet gebonden bent aan een accuduur. Ook gaat de accu vaak niet lang mee, omdat het juist krachtige stofzuigers zijn die veel stroom vereisen. Als je echter voor jouw specifieke klussen niet vaak een stopcontact in de buurt hebt of je wil genieten van hoge mobiliteit, dan is wellicht een accu stofzuiger juist een goed idee.
 • Gewicht: Ook het gewicht is een belangrijk aspect om mee te nemen in je aankoopbeslissing. Het gewicht bepaalt onder andere hoe wendbaar je met de stofzuiger bent. Een lager gewicht kan ook gewenst zijn als je meerdere verdiepingen moet stofzuigen. Sommige Festool stofzuigers komen eventueel ook met een draagriem die je zou kunnen gebruiken.
 • Geluidsniveau: Het geluidsniveau geeft aan hoeveel geluid de stofzuiger produceert tijdens het stofzuigen. De meeste stofzuigers van Festool produceren rond de 70db, al zijn er wel enkele uitschieters. Een lager geluidsniveau is wellicht wat aangenamer werken.
 • Afmetingen: Festool stofzuigers zijn een van de meest compacte stofzuigers die je kan gebruiken voor op de bouw of op je werkplaats. Ondanks dat blijven het toch grote stofzuigers. Het loont daarom de moeite om goed te kijken naar de afmetingen. Zorg dat je comfortabel bent met de grootte van de stofzuiger.

Veelgestelde vragen

1. Zijn Festool stofzuigers geschikt voor droog en nat vuil?

Ja, de meeste Festool stofzuigers kun je gebruiken voor zowel droog als nat vuil. Er zijn echter wel een paar uitzonderingen. Een voorbeeld is bijvoorbeeld de "Festool CTL SYS". Dit is een relatief goedkope Festool stofzuiger die alleen geschikt is om droog vuil mee op te zuigen. Het is daarom belangrijk dat je kijkt naar de bijzondere kenmerken. Het zal altijd bij de specificaties aangegeven staan of je de betreffende stofzuiger kan gebruiken voor droog of nat vuil (of beiden).

2. Wat is het verschil met een Festool stofzuiger en een gewone stofzuiger?

Festool stofzuigers kenmerken zich door een uniek ontwerp, robuuste bouwkwaliteit en compact formaat. Het zijn krachtige stofzuigers met een ruime inhoud, handige opbergvakken en eenvoudige bediening dankzij de afstandsbediening of het paneel. Ze zijn echter wel een stukje duurder vergeleken met traditionele stofzuigers of bouwstofzuigers van concurrerende merken. Dit maakt dat ze vaak alleen gebruikt worden door professionals en vakmannen.

3. Wat zijn handige accessoires die worden meegeleverd?

Festool stofzuigers worden vaak met verschillende accessoires geleverd. Zo kun je de standaard zuigborstel gebruiken om vuil, stof en eventueel water op te zuigen. De bekledingszuigmond gebruik je voor het reinigen van meubels, bekleding en andere kwetsbare materialen. De afzuigslang is handig voor het afzuigen van (hout)stof tijdens het schuren met een schuurmachine. Daarnaast worden er ook vaak opzetstukken bijgeleverd, zoals een kierenzuigmond voor de onbereikbare plekken.

Over Festool als merk

Het elektrisch gereedschap van Festool staat voor betrouwbaar, duurzaam en robuust. Ze streven ernaar om uitstekende kwaliteit te realiseren in al hun producten. Bij Festool hanteren ze de filosofie dat vakmanschap, eigenheid en het hoogste kwaliteitsbesef leidt tot unieke producten. Vakmanschap staat centraal. Om deze optimaal te ondersteunen in zijn of haar werk, bouwen ze machines op maat die ergonomisch ontworpen, lichtgewicht, op maat, krachtig en robuust zijn.