Beste Buiten stofzuiger: Top 10

Auteur Teun van Veen
Geschreven door: Teun van Veen
Auteur Maud Hendriks
Beoordeeld door: Maud Hendriks

Je kunt natuurlijk een gewone stofzuiger niet gebruiken om ook buiten te stofzuigen. Hier heb je doorgaans een speciale stofzuiger voor nodig genaamd een 'buitenstofzuiger'. Deze hebben vaak speciale opzetstukken om bijvoorbeeld het terras te stofzuigen. Ook kun je ze gebruiken om water op te zuigen. Je kunt er dus zowel droog als nat vuil mee opzuigen. Daarnaast hebben ze een groot reservoir, waardoor het een perfecte stofzuiger voor buiten is.

Onze buiten stofzuiger top keuzes
Kärcher WD 6 P S V-30/6/22/T - Beste getest

De Kärcher WD 6 is als beste uit de test gekomen. Hij is goed betaalbaar, heeft een groot reservoir en voldoende opties. Veelzijdige en goede keuze.

Nilfisk Multi II 30 T - Beste alternatief

Het beste alternatief is deze Nilfisk. Dit is een budgetvriendelijk alternatief. Daarnaast heeft die ook een grote opvang en is die ook wateropzuigend.

Makita VC2512L - TNO-gecertificeerd

Tot slot hebben we een professionele buiten stofzuiger. De Makita heeft stofklasse L. Daarnaast kun je er ook as mee opzuigen.

Top 10 buiten stofzuigers

1
Kärcher WD 6 P S V-30/6/22/T
Beste getest
Kärcher WD 6 P S V-30/6/22/T
2
Nilfisk Multi II 30 T
Beste alternatief
Nilfisk Multi II 30 T
3
Makita VC2512L
TNO-gecertificeerd
Makita VC2512L
4
Makita VC4210M
Voor professionals
Makita VC4210M
5
Bosch AdvancedVac 20
Beste budgetoptie
Bosch AdvancedVac 20
6
Kärcher WD 3 P V-17/4/20
Kärcher WD 3 P V-17/4/20
7
Karcher WD 4 S V-20/5/22
Karcher WD 4 S V-20/5/22
8
Nilfisk Buddy 12
Goedkoopst
Nilfisk Buddy 12
9
Einhell TE-VC 2340 SA
Groot reservoir
Einhell TE-VC 2340 SA
10
Bosch UniversalVac 15
Bosch UniversalVac 15

Dit zijn de 5 beste buiten stofzuigers van 2024

1. Kärcher WD 6 P S V-30/6/22/T

 • Capaciteit: 30L
 • Stofklasse: Geen
 • Vermogen: 1300W
 • Geluidsniveau: 71db
 • Gewicht: 9,5kg
 • +9

De Kärcher WD 6 is de beste buiten stofzuiger van dit moment. Het is de meest veelzijdige optie voor de beste prijs die we getest hebben. Hij heeft een groot reservoir van 30 liter, een regelbare zuigkracht, een geïntegreerde contactdoos en nog veel meer. Daarnaast maakt die niet veel lawaai.

Dankzij de zuigkracht die je zelf kan instellen kun je zelf bepalen hoeveel zuigkracht je voor een bepaalde klus nodig hebt. Wat ons ook nog erg beviel, is het feit dat die een constante zuigkracht behoudt dankzij de automatische filterreiniging. Dit houdt in dat het (fijn)stof dat wordt opgezogen tijdens het zuigen zachtjes uit het filter wordt geklopt. Dit komt ook de levensduur van de buiten stofzuiger ten goede.

Tot slot beschikt die over een redelijk lang netsnoer. Hierdoor heb je veel bewegingsruimte. Zeker voor een buitenstofzuiger is dat wel prettig.

Voordelen
Weinig onderhoud
Veel opties
Hoge zuigkracht
Lang snoer
Nadelen
Redelijk zware buiten stofzuiger

2. Nilfisk Multi II 30 T

 • Capaciteit: 30L
 • Stofklasse: Geen
 • Vermogen: 1400W
 • Geluidsniveau: 85db
 • Gewicht: 9,6kg
 • +4

Een alternatief voor een goede buiten stofzuiger is deze Nilfisk. Vergeleken met de Kärcher heeft deze een aantal handige functies. Zo is die allereerst iets goedkoper. Daarnaast beschikt die ook over een blaasfunctie. Deze kan je gebruiken om bijvoorbeeld bladeren op het terras weg te blazen. Daarnaast heeft die een handige filterindicatie die precies aangeeft wanneer het filter aan vervanging toe is. Daardoor is die dus vrij onderhoudsvriendelijk.

Voordelen
Scherp geprijsd
Blaasfunctie
Onderhoudsvriendelijk
Nadelen
Luidruchtig

3. Makita VC2512L

 • Capaciteit: 18L
 • Stofklasse: L
 • Vermogen: 1000W
 • Geluidsniveau: 64db
 • Gewicht: 7kg

Dit is een buiten stofzuiger die iets professioneler is ten opzichte van de vorige modellen. Zo beschikt die allereerst over een stofklasse L (laag). Dit houdt in dat de buiten stofzuiger maximaal 5% stof doorlaat. Andere stofzuigers zonder classificatie kunnen dus meer stof doorlaten.

Daarnaast is die ook TNO-gecertificeerd. Dit houdt in dat die een certificering heeft dat je er 8 uur lang achter elkaar fijnstof mee kan opzuigen, zonder dat je bang hoeft te zijn dat je fijnstof inademt. Dus zeker voor langdurig gebruik is dit een perfecte machine.

Voordelen
Goede stofklasse
Certificering voor langdurig gebruik
Lichtgewicht
Nadelen
Kleiner reservoir

4. Makita VC4210M

 • Capaciteit: 34L
 • Stofklasse: M
 • Vermogen: 1200W
 • Geluidsniveau: 64db
 • Gewicht: 16kg

Voor échte professionals raden we deze Makita aan. In feite is dit de grote broer ten opzichte van de Makita VC2512L. In veel opzichten is die simpelweg nét wat beter. Zo heeft die een groter reservoir van maar liefst 34 liter. Dit betekent vooral dat als je hem als water stofzuiger of vijverstofzuiger gaat gebruiken, dat je de container minder vaak hoeft te legen.

Daarnaast heeft die ook een betere stofklasse (M). Dit houdt in dat de buiten stofzuiger slechts 0,5% doorlaat en dat je er ook bouwstof of kwartstof mee kan opzuigen. Het enige nadeel die we hebben ondervonden is dat het een redelijk zware buitenstofzuiger is. Hij is hierdoor wat moeilijk te manoeuvreren rondom de tuin.

Voordelen
Groot reservoir
Hoge zuigkracht
Produceert weinig geluid
Nadelen
Vrij zwaar
Prijzig

5. Bosch AdvancedVac 20

 • Capaciteit: 20L
 • Stofklasse: Geen
 • Vermogen: 1200W
 • Geluidsniveau: 78db
 • Gewicht: 10kg
 • +5

Tot slot hebben we nog een goede buiten stofzuiger van Bosch. Deze Bosch AdvancedVac is een scherp geprijsde buiten stofzuiger met een relatief goede capaciteit. Wat fijn is aan dit model, is dat die ook een blaasfunctie heeft terwijl die heel goed betaalbaar is. Daarnaast zit er ook een geïntegreerd stopcontact op, waardoor je er elektrisch gereedschap op kan aansluiten.

Hij heeft een universele zuigmond die je kan gebruiken voor zowel droog als nat vuil.

Voordelen
Goede prijs-kwaliteit
Sterke buiten stofzuiger
Regelbare zuigkracht
Met waterfilter
Nadelen
Geen automatische filterreiniging

Hoe we hebben getest

Om tot de beste buiten stofzuiger te komen hebben we eerst een uitgebreid onderzoek uitgevoerd. Zo hebben we allereerst gekeken naar belangrijke factoren die van invloed zijn op het maken van een koopkeuze voor een goede buiten stofzuiger. Deze aandachtspunten zullen we zometeen ook bespreken in onze koopgids. Toen we deze factoren eenmaal geïdentificeerd hadden zijn we gaan zoeken naar passende buiten stofzuiger.

De gevonden modellen zijn we wat verder gaan onderzoeken. Zo hebben we onder andere gekeken naar prijs, kwaliteit en prestaties. Uiteindelijk hebben we een goede voorselectie kunnen maken die we wat verder zijn gaan bekijken. Waar mogelijk hebben we de buiten stofzuigers ook zelf getest. Daarnaast zijn we reviews en échte gebruikerservaringen gaan lezen. Uiteraard hebben we ook onze lezers gevraagd naar ervaringen en suggesties. Uiteindelijk hebben we een objectief onderzoek kunnen afsluiten en hebben we deze lijst met beste buiten stofzuigers kunnen opstellen.

Buiten stofzuiger koopgids

Voordat je een keuze kan maken voor een buiten stofzuiger, is het belangrijk dat je op de hoogte ben van belangrijke factoren die van invloed kunnen zijn op je koopkeuze. Hieronder hebben we de belangrijkste aandachtspunten op een rijtje gezet:

 • Capaciteit: Een van de belangrijkste aspecten bij het kiezen van een buiten stofzuiger is de capaciteit van de ketel. Deze moet natuurlijk groot genoeg zijn voor de klussen die je buiten moet doen. Hoe groter de inhoud van het reservoir, hoe minder vaak je deze hoeft te legen.
 • Lengte stofzuigerslang: Dit vonden wij belangrijker dan we in eerste instantie dachten. Een langere stofzuigerslang houdt namelijk in dat je een stuk wendbaarder was. Ook kun je hem dan eventueel gebruiken voor stofafzuiging van een schuurmachine.
 • Zuigkracht: Een goede zuigkracht betekent uiteraard dat je gemakkelijk hardnekkig vuil kan opzuigen. Zeker als je bijvoorbeeld ook (natte) bladeren wil opzuigen, is een sterke zuigkracht wel een vereist. Hiervoor kun je onder andere naar het vermogen van de buiten stofzuiger kijken. Daarnaast kan ook het maximale luchtvolume een goede indicatie zijn van de sterkte van de zuigkracht. Hoe hoger dit volume, hoe sneller de stofzuiger afval opzuigt.
 • Geluidsniveau: Ook het geluidsniveau is belangrijk om op te letten. Dit kon namelijk sterk verschillen tussen de geteste buiten stofzuigers. Sommige modellen zaten rond de 60db, terwijl andere boven de 80db uitkwamen. Zeker voor langdurig gebruik kunnen we ons voorstellen dat een lager geluidsniveau prettiger is om mee te werken.
 • Gewicht: Dit heeft natuurlijk indirect ook grote invloed op de wendbaarheid. Een hoog gewicht betekende vaak dat het wat moeilijker manoeuvreren was rondom de tuin of buiten. Een lager gewicht was ook prettig als je de buiten stofzuiger bijvoorbeeld een stukje moest tillen.
 • Accessoires: Veel buiten stofzuiger bieden verschillende accessoires. Het is altijd handig om hierbij te kijken om te zien of er handige accessoires zijn die je voor verschillende toepassingen kan gebruiken. Zo worden sommige buitenstofzuigers geleverd met een extra flexibele zuigslang van 1 meter. Dit is handig voor allerlei verschillende toepassingen, waaronder stofafzuiging. Andere worden met een vloerzuigborstel geleverd voor het terras.

Veelgestelde vragen

1. Kan een buitenstofzuiger zowel nat als droog vuil opzuigen?

Ja, een buiten stofzuiger is over het algemeen geschikt om droog vuil en vloeistoffen op te zuigen. Zo kun je hem gebruiken om het terras te stofzuigen, stof of fijnstof op te zuigen tijdens bouwwerkzaamheden of de vijver leeg te pompen. Let er wel op dat je vaak één van de twee moet kiezen. Zo zal je droog vuil moeten stofzuigen door middel van een stofzuigerzak. Nat vuil zuig je vaak direct op in de ketel die je vervolgens via de afvoer weer kan legen.

2. Kan een buitenstofzuiger ook bladeren en takken opzuigen?

Ja, de meeste buitenstofzuigers zijn ook geschikt om bladeren of kleine takken op te zuigen. Het belangrijkste is dat je in dat geval een buiten stofzuiger aanschaft met een regelbare zuigkracht. Zo kun je de zuigkracht altijd gemakkelijk verhogen op het moment dat het niet lukt om bepaalde bladeren of takken op te zuigen.

3. Werkt de buitenstofzuiger op accu of elektriciteit?

Een buitenstofzuiger werkt doorgaans altijd op elektriciteit. Er zijn echter wel accu buitenstofzuigers, zoals de Kärcher WD 3 Battery. Het probleem is echter wel vaak dat de accu maar een zeer beperkte levensduur heeft. Dit is nadelig bij middelgrote tuinen. Zo heeft de Kärcher WD 3 Battery een accuduur van slechts 15 minuten. Soms kan dit echter voldoende zijn om het terras te stofzuigen.

4. Hebben buitenstofzuigers ook een blaasfunctie?

De meeste buiten stofzuigers hebben een blaasfunctie, maar zeker niet allemaal. Dit hangt van het specifieke merk en model af. Als dit een belangrijke functie voor jou is, kijk dan goed bij de specificaties van het model dat je op het oog hebt. Met een blaasfunctie kun je bijvoorbeeld bladeren en takken bij elkaar blazen of van het terras wegblazen. Dit scheelt weer opruimwerkzaamheden.

5. Is een buitenstofzuiger gemakkelijk te manoeuvreren?

We hebben gemerkt dat dit sterk afhankelijk is van het gewicht en de lengte van het netsnoer. Als het gewicht aan de hoge kant is, dan kun je hem wat moeilijker achter je aan trekken, zoals je dat gewend bent bij een sledestofzuiger. Hierdoor moet je hem eigenlijk telkens handmatig duwen. Ook als het netsnoer aan de korte kant is, dan kun je bijvoorbeeld niet meerdere kamers tegelijk stofzuigen. Een verlengkabel is dan gewenst.