Beste vijver stofzuiger - welke moet je kiezen?

Auteur Teun van Veen
Geschreven door: Teun van Veen
Auteur Maud Hendriks
Beoordeeld door: Maud Hendriks

Hoewel een vijver een prachtige aanwinst kan zijn voor je tuin of erf, is het wel iets dat het nodige werk en onderhoud vereist. Om optimaal van je vijver te kunnen genieten, moet je hem schoon en vrij van vuil houden. Vuil van buiten, zoals bladeren, slib en ander vuil, komt al snel in je vijver terecht. Als je de vijver niet schoonmaakt, kan het filter verstopt raken en zelfs schadelijk zijn voor de planten en vissen die in het water leven. In dit artikel kijken we naar de beste vijver stofzuiger en delen we ook koopgids met factoren waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe vijverstofzuiger.

Onze vijverstofzuiger top keuzes
Ubbink VacuProCleaner - Beste getest

Deze vijver stofzuiger 'Ubbink VacuProCleaner Maxi' is een uitstekende keuze. Met 35 liter inhoud is die perfect voor de middelgrote vijver.

Aquaforte - Budgetvriendelijke optie

Op zoek naar een goede vijverstofzuiger zonder dat je er al te veel geld aan wil uitgeven? Ga dan voor deze Aquaforte vijverstofzuiger. Uitstekende prestaties.

Anaconda 3.3 - Beste voor de grote vijver

Voor de zeer grote vijvers, raden we dit model aan. Hij is voorzien van een krachtige pomp en een zeer groot filter. Zonder onderbrekingen dankzij de dubbele kamer.

Top 10 beste vijverstofzuigers

Hieronder vind je onze top aanbevelingen voor de beste vijverstofzuiger. Kijk goed naar de verschillende modellen en vooral ook de bijbehorende specificaties. Zorg dat je een model kiest die past bij jouw wensen en behoeften.

1
Ubbink VacuProCleaner
Beste getest
Ubbink VacuProCleaner
2
Aquaforte
Budgetvriendelijke optie
Aquaforte
3
Anaconda 3.3
Beste voor de grote vijver
Anaconda 3.3
4
Aquaforte Pro
Aquaforte Pro
5
Ubbink CleanMagic
Goedkope optie
Ubbink CleanMagic
6
Heissner Basic
Heissner Basic
7
Hozelock
Vijvergrijper
Hozelock
8
Vijverstofzuiger merkloos
Hoge zuigkracht
Vijverstofzuiger merkloos
9
Waldbeck
Waldbeck
10
Waldbeck Lakeside
Waldbeck Lakeside

Dit zijn de 5 beste vijverstofzuigers van 2024

1. Ubbink VacuProCleaner

  • Capaciteit: 35L
  • Vermogen: 1400W
  • Gewicht: 9,8kg
  • +5

De Ubbink VacuProCleaner is de beste vijver stofzuiger die we getest hebben. Het is een multifunctionele vijver zuiger die je kan gebruiken voor je vijver maar ook voor eventueel je zwembad. Daarnaast kun je er zelfs ook droog vuil mee opzuigen. Dankzij de vele meegeleverde accessoires, kan die op veel manieren gebruikt worden. Zo gebruik je de transparante zuigmond voor je vijver en de gewone zuigmond gebruik je voor vloeren, veranda's en tegels.

Je kunt dus zowel binnen als buiten goed reinigen. Je kunt kiezen tussen automatische of handmatige bediening. Ook is de stofzuiger niet te zwaar, waardoor die mede dankzij de wieltjes gemakkelijk door de tuin verplaatst kan worden. De 4,5 meter lange zuigslang biedt heel veel bewegingsruimte.

Voordelen
Veelzijdig
Groot reservoir
4,5 meter zuigslang
Nadelen
Niet voor grote vijvers

2. Aquaforte

  • Capaciteit: 35L
  • Vermogen: 1400W
  • Gewicht: 8,8kg
  • +9

Zoek je naar een goede vijver stofzuiger om je vijver schoon te maken zonder dat je er te veel geld aan wil uitgeven, dan is dit wellicht de beste keuze voor jou. Het is een budgetvriendelijke optie met goede schoonmaakprestaties. Zo kun je er vijverwater mee opzuigen met de 4 meter lange zuigslang. Hij heeft een vergelijkbare capaciteit van 35 liter.

Je kunt de stofzuiger ook eventueel voor droog vuil gebruiken. Hiervoor gebruik je de meegeleverde stofzuigerzak. Hiermee kun je bijvoorbeeld grote hoeveelheden stof of fijnstof opzuigen. Als je dat vaker moet doen, dan kun je beter een bouwstofzuiger kopen.

Wat ook fijn is aan deze vijver stofzuiger, is het feit dat die automatisch stopt op het moment dat het reservoir vol zit. Deze kun je dan vervolgens gelijk weer legen, zodat je snel verder kan gaan met het pompen van je vijver.

Voordelen
Scherp geprijsd
Stopt automatisch
Nadelen
Mindere bouwkwaliteit

3. Anaconda 3.3

  • Capaciteit: 30L
  • Vermogen: 1400W
  • Gewicht: 9,5kg

Deze vijerstofzuiger is een van de meest gebruiksvriendelijke machines die we getest hebben. De stofzuiger werkt vrijwel geruisloos en is voorzien van een zuigkracht die je zelf kan instellen. Het werkt heel gemakkelijk, je legt de zuigmond in de vijver, de aanzuigslang verwijdert het vuil van de vijverbodem (algen, bladeren, eikels, slib, etc). Dit wordt opgezogen en afgevoerd naar een groot filter. Deze zal het vuil water filteren. Vervolgens pompt de vijver stofzuiger het water via de afvoerslang van 15 meter terug de vijver in. Bij veel slib en zware vervuiling, kun je het water af laten voeren naar de riolering of als voeding in de borders van de tuin.

Houdt er rekening mee dat dit een professionele vijverstofzuiger is voor zwaar gebruik. Het is een echte krachtpatser die je vijver goed schoon maakt. Voor een kleine vijver zal die wat minder geschikt zijn. Daarvoor kun je beter uit de voeten met een wat simpeler model, zoals de voorgaande 2 vijverstofzuigers waar we naar gekeken hebben.

Voordelen
Regelbare zuigkracht
Goede vijverstofzuiger
Zonder onderbreking
Nadelen
Niet voor kleine vijver
Prijzig

4. Aquaforte Pro

  • Capaciteit: 35L
  • Vermogen: 1200W
  • Gewicht: 8,5kg

Voor de semi-professional en de middelgrote vijvers hebben we dit model geselecteerd. Je kunt hiermee je vijver zonder onderbreking onderhouden. Het fijne aan deze vijverstofzuiger is dat die is uitgerust met een interne vuilwaterdompelpomp. Deze zorgt ervoor dat het aangezogen water continue wordt afgevoerd. Het aangezogen water wordt door een filter gehaald die de takjes, bladeren, steentjes, etc zal opvangen. Dit filter kan vervolgens eenvoudig losgekoppeld en geleegd worden.

Het water wat door de filterzak gaat wordt door de interne dompelpomp afgevoerd naar het riool. Als je het water niet wil afvoeren door de afvoerslang, kun je het ook naar het fijne filter pompen. Met de 1200 watt sterke zuigkracht kan tot wel 2,5 meter diepte vuil water worden aangezogen.

Voordelen
Zonder oponthoud
Verschillende mondstukken
Krachtig
Nadelen
Tank mag groter
Niet voor droog vuil

5. Ubbink CleanMagic

  • Capaciteit: 1L
  • Vermogen: N.v.t.
  • Gewicht: 0,5kg

Tot slot hebben we nog deze CleanMagic vijvervuilzuiger. Het is een zuiger om modder en slib op de bodem van je vijver of zwembad te verwijderen. Hij is uitgerust met een telescopische stang, waardoor je tot wel 3 meter diepte kan werken.

De CleanMagic werkt met wieltjes, een geïntegreerde borstel en een opvangzak. Je rolt de vijverstofzuiger over de bodem heen, waarmee vuilresten worden losgeweekt door de sproeislang die op de zuiger aangesloten kan worden. Nadat het vuil in de opvangzak is achtergebleven, wordt het schone water weer terug de vijver of het zwembad gepompt. Dit maakt het een perfecte keuze voor de kleinere vijvers.

Voordelen
Zeer goedkoop
Goed alternatief
Geschikt voor de bodem
Voor de kleine vijvers
Nadelen
Niet geschikt voor groot gebruik
Kan minder goed schoonmaken dan een elektrische variant

Vijver stofzuiger koopgids: waar moet je op letten?

Voordat we zometeen gaan kijken naar de beste vijverstofzuiger, is het belangrijk dat je weet waar je op moet letten voordat je een koopkeuze maakt. Daarom hebben we hier een kleine koopgids opgesteld met de bevindingen die we gevonden hebben tijdens onze vijver stofzuiger test. Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten:

  • Zuigvermogen: Allereerst is het belangrijk dat de vijverstofzuiger voldoende kracht heeft om vuil water, slib en bladeren uit de vijver te verwijderen.
  • Lengte zuigslang: Dit staat niet bij elke vijverstofzuiger aangegeven, maar het is fijn als je voldoende speling hebt qua lengte van de zuigslang. Zo kun je goed bij de hoeken en kieren van de vijver komen.
  • Filtersysteem: Een vijverstofzuiger moet goed kunnen filteren om te voorkomen dat vuil en pijn terug het water in komt.
  • Capaciteit: Uiteraard is dit een van de belangrijkste kenmerken om te controleren. De vijverstofzuiger moet voldoende inhoud hebben om de vijver schoon te maken.
  • Gewicht: Een relatief laag gewicht zorgt ervoor dat de stofzuiger goed wendbaar is en gemakkelijk te manoeuvreren is rondom de vijver.

Als je een zwembad hebt, kijk dan bij ons onderzoek naar de beste zwembadstofzuiger.

Veelgestelde vragen

1. Welk type vijverstofzuiger is het meest geschikt voor welke vijver?

Het hangt er sterk vanaf wat voor soort vijver je hebt om te kunnen bepalen welke vijverstofzuiger je moet kopen. Over het algemeen kunnen de meeste mensen prima uit de voeten met een 'simpel' model met een tankinhoud van ongeveer 35 liter. Hiermee kunnen de meeste hun vijver goed schoonmaken en reinigen. Voor grote vijvers of zwembaden zal een professionele vijverstofzuiger nodig zijn.

2. Kun je een vijverstofzuiger gebruiken om slib en vuil van de bodem te verwijderen?

Ja, de meeste vijverstofzuigers zijn juist speciaal gemaakt om dit soort vuil en vuildeeltjes te kunnen opzuigen en filteren. Sommige zijn ook voorzien van een voorfilter waar de wat grotere vuilresten in kunnen worden opgevangen, zoals takjes, eikels, stenen, etc.

3. Hoelang kun je een vijverstofzuiger gebruiken voordat je de tank moet legen?

Dit hangt natuurlijk sterk af van de inhoud van de tank en de zuigkracht. Over het algemeen zal een tank van 35 liter vrij snel vollopen. De meeste mensen zullen de vijverstofzuiger echter zo gebruiken dat het water direct gefilterd wordt en weer terug de vijver in wordt gepompt.

4. Zal een vijverstofzuiger schade toebrengen aan mijn vijvervissen of planten?

Een goede vijverstofzuiger zal over het algemeen geen schade toebrengen aan de vissen of planten in je vijver. De meeste zijn voorzien van zuigmonden die voorkomen dat vissen of planten opgezogen kunnen worden. Volg altijd de instructies van de fabrikant goed op om te kijken hoe je jouw vijverstofzuiger het beste kunt gebruiken.

5. Hoe moet je een vijverstofzuiger onderhouden?

Het is noodzakelijk om de vijverstofzuiger goed te onderhouden, zodat deze zo lang mogelijk meegaat. Dit betekent dat je na elke keer dat je de stofzuiger hebt gebruikt om je vijver te stofzuigen, het filter zal moeten controleren en deze zo nodig zal moeten schoonmaken. Maak ook zeker de tank goed schoon. Zeer kleine vuildeeltjes kunnen natuurlijk altijd langs het filter zijn geglipt. Deze wil je uit de tank verwijderen en weggooien.