Beste aszuiger: Top 10 as stofzuigers

Auteur Teun van Veen
Geschreven door: Teun van Veen
Auteur Maud Hendriks
Beoordeeld door: Maud Hendriks

Een aszuiger is een veelzijdige stofzuiger die je voor meerdere toepassingen kunt gebruiken. Zo kun je hem inzetten om de kolen na het barbecueën op te zuigen, je kunt hem gebruiken voor open haarden of kachels, maar bijvoorbeeld ook voor het opzuigen van zaagsel. De as stofzuiger is voorzien van een speciaal filter die het mogelijk maakt om zonder problemen fijnstof op te zuigen die in asdeeltjes aanwezig is. Maar wat is de beste aszuiger? Dat is precies wat wij hebben onderzocht door tientallen modellen te testen en met elkaar te vergelijken. De resultaten van ons onderzoek lees je in onderstaand artikel.

Onze aszuiger top keuzes
Karcher AD4 Premium - Beste getest

De Kärcher AD4 is als beste uit onze test gekomen. Het is een krachtige aszuiger met veel opties die het een gebruiksvriendelijk en prettig model maken om ermee te werken.

Karcher AD2 - Beste alternatief

Op nummer 2 staat de Kärcher AD 2. Dit is een beetje het kleinere broertje van de AD4 en daarmee ook iets scherper geprijsd. Het grootste verschil is de inhoud van de ketel.

Multifunctionele Kaminer - Beste goedkope aszuiger

Als je op zoek bent naar een goede aszuiger zonder dat je er al te veel geld voor wil neerleggen, dan is dit model van Kaminer de beste optie. Uitstekende resultaten voor een scherpe prijs.

Top 10 aszuigers

1
Karcher AD4 Premium
Beste getest
Karcher AD4 Premium
2
Karcher AD2
Beste alternatief
Karcher AD2
3
Multifunctionele Kaminer
Beste goedkope aszuiger
Multifunctionele Kaminer
4
Kaminer Aszuiger
Groot reservoir
Kaminer Aszuiger
5
Powerplus POWX3000
Goedkope aszuiger
Powerplus POWX3000
6
Powerplus POWX308
Powerplus POWX308
7
Profeco aszuige
Profeco aszuige
8
VONROC VPower
Accu aszuiger
VONROC VPower
9
Kärcher AD 2 Batter
Kärcher accu aszuiger
Kärcher AD 2 Batter
10
FUXTEC K416
FUXTEC K416

Dit zijn de 5 beste aszuigers van 2024

1. Karcher AD4 Premium

 • Vermogen: 600W
 • Capaciteit: 17L
 • Gewicht: 5,3kg
 • Snoerlengte: 4m
 • +32

De Kärcher AD4 Premium is de beste aszuiger van dit moment. De as stofzuiger heeft een reservoir van 17 liter, waardoor je vrij veel as kunt opzuigen voordat je de ketel zal moeten legen. Uiteraard is die ook geschikt voor droog zuigen. De as zuiger werkt zonder zak. De as wordt rechtstreeks in de rvs-ketel opgenomen die je vervolgens kunt legen als die vol is.

Wat fijn is aan de aszuigers van Kärcher ten opzichte van andere merken, is dat ze over handige functionaliteiten beschikken waardoor ze zeer gebruiksvriendelijk zijn en een langere levensduur hebben. Zo beschikt deze Kärcher bijvoorbeeld over ene vlakfilter die voorkomt dat stofdeeltjes in de stofzuiger blijven hangen. Het afzuigfilter houdt daarnaast stofdeeltjes tegen, zodat er enkel schone lucht wordt uitgeblazen.

Een 'groot' probleem bij veel aszuigers, is dat het filter soms vrij snel verstopt kan raken. Dit komt omdat kleine deeltjes zich in het filter ophopen. Het gevolg is een verminderde prestatie en (als je het niet oplost) een korte levensduur. Bij deze Kärcher kun je met één druk op de knop het verstopte filter reinigen, waardoor de zuigkracht direct toeneemt. Bij sommige aszuigers (zoals de AD2) gebeurt dat zelfs automatisch. Mede hierdoor zijn het een van de beste as stofzuigers die op de markt beschikbaar zijn. Dit is dan ook de reden dat deze aszuigers vaak iets duurder zijn vergeleken met andere merken.

Voordelen
Geen last van verstopte filters
Lange levensduur
Hoge zuigkracht
Goed filtersysteem
Nadelen
Redelijk zware aszuiger

2. Karcher AD2

 • Vermogen: 600W
 • Capaciteit: 14L
 • Gewicht: 4,4kg
 • Snoerlengte: 4m
 • +28

De Kärcher AD 2 aszuiger is geschikt om as op te zuigen uit bijvoorbeeld je open haard, ketel of barbecue. De stofzuigers heeft een capaciteit van 14 liter, waardoor die iets kleiner is vergeleken met de AD 4. Dit maakt het wel een lichtgewicht as stofzuiger. De aszuiger is daardoor gemakkelijker te hanteren en manoeuvreren. Als de capaciteit even groot was geweest, dan hadden we deze AD 2 absoluut als beste aszuiger uitgeroepen. Dus als een wat kleinere inhoud jou niet zo uitmaakt, kies dan voor dit model.

Vooral over het filtersysteem waren wij erg te spreken tijdens het testen van deze AD 2 aszuiger. Zo beschikt die over een vlak- en grofvuilfilter, waardoor je moeiteloos grote hoeveelheden as kunt opzuigen. Daarnaast beschikt die over automatische filterreiniging. Bij de AD 4 heb je een knop waarmee je het filter kunt uitkloppen als deze verstopt raakt, bij deze AD 2 gebeurt dat dus al automatisch tijdens het stofzuigen. Hierdoor blijft de zuigkracht altijd constant en ben je minder tijd kwijt aan onderhoud.

Net als de AD 4 heeft deze aszuiger een handige, ergonomische handgreep. Dit (in combinatie met het lichte gewicht) maakt het bijvoorbeeld gemakkelijk om de stofzuiger op te tillen om de as van de barbecue te stofzuigen. Ook op andere moeilijk bereikbare plekken kun je daardoor eenvoudig komen.

Voordelen
Automatische filterreiniging
Constante zuigkracht
Comfortabele draaggreep
Lichtgewicht as stofzuiger
Lang netsnoer
Nadelen
Kleiner reservoir
Geen automatische filterreiniging

3. Multifunctionele Kaminer

 • Vermogen: 800W
 • Capaciteit: 10L
 • Gewicht: 3,1kg
 • Snoerlengte: 2m
 • +6

Naar onze mening is Kaminer de beste goedkope aszuiger van dit moment. Hij heeft weliswaar een wat kleiner reservoir van 10 liter ten opzichte van de voorgaande modellen, maar hij beschikt wel over een hoge zuigkracht. Ook met deze aszuiger kun je afgekoelde as van houtkachels, openhaarden en barbecues eenvoudig opzuigen. Ook kun je eventueel restanten van onverbrand hout opzuigen, mits deze niet al te groot zijn. Hij moet namelijk wel door de volledige stofzuigerslang kunnen gaan.

De motor van de aszuiger wordt optimaal beschermd dankzij het HEPA-filter en materiaalfilter. De as en vuil wordt opgevangen en vastgehouden, waardoor alleen schone lucht wordt uitgeblazen. De filters kun je overigens gewoon uitwassen. We raden aan om dit minimaal één keer per half jaar te doen.

Ook het reservoir legen is enorm gebruiksvriendelijk bij dit model. De 10 liter roestvrij stalen tank zit met veiligheidsklemmen vast. Deze kun je daardoor eenvoudig demonteren en snel legen. De gehele as stofzuiger is overigens ook vrij licht. Je kan hem daarom moeiteloos optillen om bij onbereikbare plekken te komen.

Een van de nadelen was wel dat de snoerlengte wat aan de korte kant is. Hierdoor ontkom je er bijna niet aan om met een verlengsnoer of haspel te werken.

Voordelen
Sterke zuigkracht
Budgetvriendelijk
Lichtgewicht
Nadelen
Kort netsnoer

4. Kaminer Aszuiger

 • Vermogen: 1200W
 • Capaciteit: 20L
 • Gewicht: 4,9kg
 • Snoerlengte: 2m
 • +5

Heb je een aszuiger met een grote inhoud nodig, dan is dit model de beste aszuiger voor jou. Met een inhoud van maar liefst 20 liter beschikt die over een zeer groot reservoir. Als je lekker de openhaard of pelletkachel aan hebt gehad, dan is het belangrijk dat je deze goed onderhoud en schoonmaakt. Een goede aszuiger zoals deze kan daar natuurlijk bij helpen.

Met de Kaminer as stofzuiger weet je zeker dat je de hele haard of kachel schoon krijgt. Je ontdoet hem niet alleen van stof en as, maar ook van onverbrande stukjes hout en houtskool. Het hoge vermogen genereerd een goede zuigkracht.

Het filtersysteem zorgt er weer voor dat het fijne stof en eventueel allergenen je woonkamer in worden geblazen. De opvangbak is van roestvrij staal, waardoor die ook tegen verbrande resten kan, maar ook tegen stof en vocht. Net als het voorgaande model zit de container vast met een aantal veiligheidsklemmen die je eenvoudig kan loskoppelen. Dit zorgt ervoor dat je het reservoir snel kan legen. Je zou hem eventueel zelfs kunnen gebruiken als werkplaats stofzuiger of bouwstofzuiger, aangezien die ook geschikt is voor fijnstof (bijvoorbeeld bij verbouwingen).

Tot slot is het nog een groot voordeel dat deze aszuiger ook over een blaasfunctie beschikt. Hiermee kun je vuil en bladeren naar 1 punt bij elkaar blazen om het vervolgens allemaal in één keer op te zuigen. Dit maakt de aszuiger multi-inzetbaar en zeer veelzijdig.

Voordelen
Groot reservoir
Effectief de container legen
Met blaasfunctie
Veelzijdig en flexibel
Nadelen
Filter wordt niet automatisch uitgeklopt
Kort snoer

5. Powerplus POWX3000

 • Vermogen: 1000W
 • Capaciteit: 15L
 • Gewicht: 3,3kg
 • Snoerlengte: 1,2m
 • +9

Tot slot hebben we nog de PowerPlus POWX3000. Dit betreft een zeer goedkope aszuiger. Sterker nog; het is de goedkoopste die we getest hebben. Toch leverde die op zich uitstekende resultaten. Wel is die alleen wat geschikter voor de kleinere klussen.

Een van de nadelen is bijvoorbeeld dat het filter niet automatisch uitgeklopt wordt. Hierdoor kan deze vrij snel verstopt raken. De oplossing hiervoor is dat je na elke keer dat je er as mee hebt gezogen, het filter even snel met perslucht moet schoonspuiten. Dit om de fijne stofdeeltjes uit het filter te verwijderen.

Ook raden we aan om eerste met een stoffer en blik het grootste deel van de onverbrande houtstukjes en houtskool uit de kachel of open haard te scheppen. Dit voorkomt namelijk dat het filter te snel verstopt raakt.

Wij vonden het een fijne aszuiger voor een zeer scherpe prijs. Het nadeel is echter wel dat je goed moet letten op het filter en dat deze niet te snel verstopt raakt.

Voordelen
Zeer scherp geprijsd
Relatief grote inhoud gezien de prijs
Lichtgewicht
Nadelen
Filter raakt snel verstopt
Zeer kort snoer

Hoe wij hebben getest

Om de beste as stofzuiger te vinden hebben we uiteraard eerst een groot onderzoek uitgevoerd waarbij we talloze verschillende aszuigers hebben getest. Zo zijn we allereerst gaan kijken naar belangrijke factoren en aspecten die van invloed kunnen zijn op de keuze voor een aszuiger. Vervolgens zijn we met die kennis gaan zoeken naar geschikte aszuigers die binnen de gestelde criteria vielen. Deze zijn we wat verder gaan testen. Zo hebben we gekeken naar gebruiksvriendelijkheid, prestaties, zuigkracht, bouwkwaliteit, etc. Uiteindelijk hebben we een gedegen voorselectie kunnen maken van de beste aszuigers van dit moment. Op basis van onze eigen bevindingen en gebruikerservaringen hebben we uiteindelijk een Top 10 kunnen samenstellen. Elke aszuiger uit deze lijst is door onze test heen gekomen.

Aszuiger kopen: waar moet je op letten?

Het vinden van de juiste aszuiger kan soms moeilijk zijn door de overvloed aan keuze. Er zijn in ieder geval altijd factoren die van invloed kunnen zijn op de keuze die je maakt. Hieronder hebben we de belangrijkste aandachtspunten op een rijtje gezet:

 • Vermogen: Het vermogen van de motor van de aszuiger kan iets vertellen over de sterkte van de zuigkracht die door de stofzuiger gegenereerd kan worden. Zeker als je vaak (onverbrande) brokjes hout moet opzuigen, dan is een hoog vermogen wenselijk voor een effectieve reiniging.
 • Inhoud reservoir: Een zeer belangrijk aspect bij het kopen van een as stofzuiger of openhaard stofzuiger, is dat je goed moet kijken naar de hoeveelheid liter die je met het betreffende model kan opzuigen. Als je bijvoorbeeld een hele grote barbecue hebt of je wil de aszuiger voor meerdere toepassingen gebruiken, dan kan het raadzaam zijn om te zoeken naar een model met een grote opvang. 10 liter zal in dat geval niet altijd voldoende zijn. Bedenk dus van tevoren hoeveel je verwacht nodig te hebben.
 • Filters: Filters zijn een groot punt van aandacht als je een aszuiger wil kopen. Zeker bij 'goedkope' modellen kan het soms leiden tot duurkoop. Dit omdat de filters soms snel verstopt kunnen raken, waardoor de zuigkracht afneemt en as in de motor terecht kan komen. Een HEPA-filter is altijd wenselijk, omdat dit filter ervoor zorgt dat er alleen schone lucht wordt uitgeblazen. Hierdoor is de stofzuiger ook geschikt voor mensen met allergieën. Een vlakfilter of grofvuilfilter kan handig zijn als je grotere brokstukken moet opzuigen.
 • Automatische filterreiniging: Zoals we in ons vorige punt al aankaarten, zijn de filters vaak een punt van aandacht. Hoogwaardige en kwalitatieve aszuigers beschikken over automatische filterreiniging of op zijn allerminst over een knop waarmee het filter snel uitgeklopt kan worden. Dit voorkomt dat as bij de motor komt en deze beschadigt. Het nadeel is dat deze aszuigers vaak een stuk duurder zijn.
 • Actieradius: Ook is het belangrijk om te kijken naar de actieradius van de aszuiger die je op het oog hebt. In de meeste gevallen ontkom je er eigenlijk niet aan om een verlengsnoer te gebruiken. De kabellengtes verschillen tussen de 1 tot 4 meter. Toch kan een wat langere kabel wel wat prettiger zijn om mee te werken.
 • Maximale temperatuur: Sommige aszuigers zijn gemaakt van hittebestendig materiaal, waardoor ze eventueel ook warme as kunnen opzuigen. Vaak heeft het een maximale temperatuur van 40 graden. Wil je warme as opzuigen, kijk dan goed of de aszuiger hiervoor geschikt is. In de meeste gevallen zal je moeten wachten tot het as volledig afgekoeld is.
 • Prijs: Ook de prijs is belangrijk om mee te nemen in je aankoopbeslissing. De prijzen van verschillende aszuigers kunnen flink uiteenlopen. Het heeft natuurlijk vooral te maken met de specificaties van de verschillende modellen. Stel voor jezelf van tevoren een budget in waaraan je je houdt. Probeer vervolgens in de gestelde prijsklassen de verschillende opties te vergelijken en af te wegen.

Veelgestelde vragen

1. Wat is een aszuiger?

Een aszuiger is een speciaal ontworpen stofzuiger die geschikt is om de kleinste stofdeeltjes (zoals as) op te zuigen. Ze beschikken vaak over een vuurbestendig filter, waardoor de stofzuiger niet in brand kan vliegen. Het is een handige toevoeging als je bijvoorbeeld vaak de barbecue aan hebt of gebruik maakt van een (pallet)kachel.

2. Kun je een gewone stofzuiger gebruiken om as op te zuigen?

Alhoewel je in principe een normale stofzuiger zou kunnen gebruiken om as op te zuigen, raden we het absoluut niet aan. Een gewone stofzuiger is er niet op gemaakt om fijnstof zoals as op te zuigen. Hier kan de stofzuiger van kapot gaan. Daarnaast kan het zeer gevaarlijk zijn als de as nog niet helemaal afgekoeld is.

3. Kun je een aszuiger ook gebruiken als de as nog warm is?

Ja, in de meeste gevallen kun je een aszuiger ook gebruiken als de as nog warm is. Let er wel op dat de maximale temperatuur vaak rond de 40 graden ligt. Het is echter belangrijk om op te merken dat het erg aan de betreffende aszuiger ligt of deze hiervoor geschikt is. De stofzuigerslang en container moeten in dat geval gemaakt zijn van hittebestendig materiaal. Dit is niet altijd het geval. Het is daarom belangrijk dat je goed kijkt in de handleiding of jouw aszuiger hiervoor geschikt is.

4. Hoe vaak moet je het filter vervangen bij een as stofzuiger?

Een aszuiger beschikt over verschillende filters. Bij de meeste aszuigers kun je bijvoorbeeld het vlakfilter, grofvuilfilter en soms het HEPA-filter simpelweg uitwassen. Hierdoor hoef je niet telkens nieuwe filters aan te schaffen. Afhankelijk van het model en het type is het raadzaam om de filters minimaal één keer per kwartaal of om het half jaar schoon te maken. Als de aszuiger niet automatisch het filter uitklopt, dan is het verstandig om deze na elke beurt even schoon te maken met perslucht.

5. Kun je een aszuiger ook gebruiken voor ander puin zoals fijnstof?

Ja, de meeste aszuigers kun je ook gebruiken voor fijne stofdeeltjes. Hierdoor zou je de aszuiger in principe ook kunnen gebruiken op de bouw, je werkplaats of in de garage. Daarnaast kun je de aszuiger soms ook gebruiken voor het opzuigen van bladeren en ander tuinafval. Hier moet de aszuiger wel een sterke zuigkracht hebben.

6. Wat is de maximale temperatuur die een aszuiger aankan?

De maximale temperatuur die een aszuiger aankan ligt tussen de 0 en 40 graden. Sommige aszuigers zijn er namelijk helemaal niet op gemaakt om nog smeulend as of warm as op te zuigen. De as stofzuigers die hier wel voor geschikt zijn, zijn vaak gemaakt van hittebestendig materiaal die tot 40 graden veilig kunnen opzuigen. Raadpleeg de handleiding om te kijken of jouw aszuiger ervoor geschikt is voordat je besluit warm as op te zuigen.

7. Zijn er voorzorgsmaatregelen die je moet nemen?

Voordat je een aszuiger gaat gebruiken, is het verstandig om er zeker van te zijn dat het as goed afgekoeld is. Daarnaast is het ook raadzaam om te kijken of er nog grote brokken in de barbecue of kachel liggen die zeer waarschijnlijk te groot zijn om op te zuigen. Haal deze er handmatig uit. Tot slot is het belangrijk dat je er goed bij kan, zodat je de hele kachel of open haard schoon kan maken. Zorg dat de kabel lang genoeg is en gebruik eventueel een verlengsnoer.

8. Kun je ook houtskool of brokken hout opzuigen met een as stofzuiger?

Ja, met een aszuiger kun je in de meeste gevallen ook houtskool of houtbrokken opzuigen. Deze moet echter wel door de stofzuigerslang heen kunnen om in de metalen container terecht te komen. Let er dus goed op dat dit mogelijk is voordat je besluit deze op te zuigen. Als de stofzuigerslang verstopt zit, koppel dan de stofzuigerslang los en probeer met een bezemsteel het vastzittende brok lost te wrikken.