Hoeveel geluid maakt een stofzuiger?

Auteur Teun van Veen
Geschreven door: Teun van Veen
Auteur Maud Hendriks
Bewerkt door: Maud Hendriks
Hoeveel geluid maakt een stofzuiger?

Hoeveel geluid je stofzuiger maakt is een belangrijke factor om over na te denken. Als je niet of niet goed tegen luide geluiden kunt, is het belangrijk om je in te lezen in het maximaal geluidsniveau van verschillende soorten stofzuigers. Alleen dan kun je de beste stofzuiger vinden voor jouw wensen en behoeften. Natuurlijk is het wel belangrijk om zowel te kijken naar het aantal decibel dat de stofzuiger produceert in combinatie met de prestaties. In dit artikel vertellen we je er meer over.

Wat is het geluidsniveau van een stofzuiger?

Hoeveel geluid een stofzuiger maakt hangt af van verschillende factoren, zoals het soort stofzuiger en het specifieke model. Over het algemeen produceert een traditionele stofzuiger met zak ongeveer 70 tot 75db. Een steelstofzuiger produceert vaak meer dan 80db. Een stille stofzuiger produceert 60 decibel.

In de Europese verordening 666/2013 is overigens vastgelegd dat traditionele stofzuigers (met zak) die na 2017 zijn geproduceerd niet boven een geluidsniveau mogen zitten van 80db.

Wat betekent het aantal decibel?

Om goed te begrijpen hoeveel 75db nou precies is, hebben we hieronder een tabel opgesteld. In die tabel staan alledaagse situaties en apparaten met daarbij een geschatte waarde van het gemiddelde geluidsniveau uitgedrukt in aantal decibel. Zo kun je zelf een goede inschatting maken hoeveel geluid een stofzuiger maakt.

Bron van geluid:Aantal decibel:
Bladeren ritselen10db
Stationair lopen van een auto50db
Koelkast50db
Gesprek tussen 2 personen60db
Deurbel70 - 80db
Grasmaaier80 - 90db

Over het algemeen vinden we geluidsniveaus rond de 50 tot 60 decibel niet storend. Bij 70 decibel is het een geluid dat redelijk aanwezig is. Boven de 80db wordt vaak als erg luidt ervaren.

Als je het belangrijk vindt dat je stofzuiger niet veel geluid maakt, dan hebben we goed nieuws voor je. We hebben namelijk ontzettend veel stofzuigers getest, waaronder modellen die speciaal gemaakt zijn om niet veel geluid te maken. We hebben de resultaten vastgelegd in ons artikel over de beste stille stofzuiger. Wellicht dat daar een mooi model voor jou tussen zit.

Het geluidsniveau per type stofzuiger

Er zijn veel verschillende soorten stofzuigers. Elke ‘soort’ heeft weer een ander gemiddeld geluidsniveau. Hieronder hebben we de meest populaire soorten voor je op een rijtje gezet, inclusief hoeveel geluid de stofzuiger gemiddeld maakt:

  • Stofzuiger met zak: 70-80db
  • Stofzuiger zonder zak: 75-85db
  • Steelstofzuiger: 75-85db
  • Robotstofzuiger: 60-70db
  • Kruimeldief: 65-75db

Dit zijn slechts ruwe schattingen die we hebben kunnen maken omdat we voor deze website ontzettend veel stofzuigers testen. Voor elk type zijn er ook stille varianten beschikbaar.

Zoals je kan zien zijn stofzuigers met zak vaak een van de meest stille stofzuigers. Dit heeft te maken met de werking via een stofzuigerzak. Deze kan een groot deel van het geluid van de stofzuiger al dempen. Bij stofzuiger zonder zak wordt vaak gewerkt met een kunststof stofreservoir. Deze kunnen soms meer geluid produceren omdat er geen stofzuigerzak is die het geluid kan dempen.

Ook interessant
Beste stofzuiger met zak
Stofzuiger met zak kopen? Ontdek de beste stofzuiger met zak. Bekijk onze test, vergelijk modellen, prijzen en specificaties en maak een goede koopkeuze.

Je ervaart geluid exponentieel harder

Het is belangrijk om te vertellen dat een verschil van 10db een groot verschil kan maken. Als fabrikanten waarde hechten aan het ontwikkelen van stille apparaten, dan kunnen ze het geluidsniveau onder de 60db krijgen. Dit klinkt misschien als een klein verschil ten opzichte van de 70db dat normaal is voor stofzuigers, maar je zal het als een zeer groot verschil ervaren. Een menselijk oor neemt een toename van 10 decibel waar als twee keer zo hard. Dit stijgt dus exponentieel.

Hierdoor is het dus zeker de moeite waard om te kijken of je een stofzuiger kan vinden met een acceptabel geluidsniveau. Elke decibel zal tellen.

Conclusie: let op de decibelspecificatie van je stofzuiger

Al met al kunnen we stellen dat het zeker de moeite waard is om te kijken naar het maximale geluidsniveau van een stofzuiger voordat je deze koopt. Zelfs een verschil van slechts 5db kan een groot verschil maken en het stofzuigen een stuk aangenamer maken. Het is ook niet zo dat een lager geluidsniveau betekent dat de zuigkracht hieronder lijdt. Dit valt in de praktijk reuze mee.

Vind je het gemak van je stofzuiger belangrijker dan het aantal geluid dat die produceert? Dan zou je eens bij de beste steelstofzuiger kunnen kijken. Hierbij geniet je van optimale bewegingsvrijheid.