Kun je een spin opzuigen en gaat die dood?

Auteur Teun van Veen
Geschreven door: Teun van Veen
Auteur Maud Hendriks
Bewerkt door: Maud Hendriks
Kun je een spin opzuigen en gaat die dood?

Een grote angst van veel mensen is dat wanneer ze (al dan niet per ongeluk) een spin opzuigen, dat deze er dan weer uit kan komen kruipen. De vraag is dan ook of spinnen doodgaan als ze eenmaal zijn opgezogen, of dat ze toch weer levend uit de stofzuiger kunnen kruipen. In dit artikel geven we antwoord op je vragen.

Gaat een spin dood als hij wordt opgezogen?

Ja, de kans is heel groot dat als je een spin opzuigt, dat deze vrijwel direct doodgaat. Door de krachtige motor en hoge zuigkracht, zal de spin op hoge snelheid door de stofzuigerslang worden geslingerd. Als die daar niet van doodgaat, dan zal die uitdrogen en sterven in de stofzuigerzak.

Er bestaat echter ook een kleine kans dat een spin het wel overleefd. In dat geval zou het theoretisch mogelijk zijn dat deze weer uit de stofzuiger komt kruipen. Om die reden is het vaak beter om de spin eerst te doden met een stuk wc-papier, of om hem te vangen en buiten vrij te zetten. Zo weet je zeker dat je geen last meer zal hebben van de spin.

Kan een spin uit een stofzuiger kruipen?

Ja, als de spin is opgezogen en hij heeft dit overleefd, dan kan het mogelijk zijn dat hij weer uit de stofzuiger komt kruipen. Dit is echter wel ongebruikelijk. Veruit de meeste spinnen zullen zoals eerder vermeld doodgaan wanneer ze worden opgezogen. Daarnaast werken moderne stofzuigers vaak met luikjes die maar één kant open kunnen gaan. Stel je hebt dus een spin opgezogen, dan kan die er onmogelijk uitkruipen, omdat het luik dicht zit en pas weer opengaat zodra de stofzuiger aangaat.

Hoelang overleefd een spin in een stofzuiger?

Als je de spin hebt opgezogen en deze bevindt zich in de stofzuigerzak, dan zal deze vrij snel sterven. Vaak droogt de spin binnen enkele minuten tot uren uit. Aangezien dit een beetje zielig is voor de spin, is het meer humaan om de spin te vangen en deze buiten vrij te zetten.

Kun je een spinnenweb stofzuigen?

Je kunt spinnenwebben gewoon stofzuigen, maar het is vaak beter om dit met een bezem of ragebol te doen. Hiermee kun je gemakkelijker op hoge en moeilijk bereikbare plekken komen om spinnenwebben of stofnestjes te verwijderen en schoon te maken.

Hoe kun je spinnen in huis voorkomen?

Het wegwerken en schoonmaken van bestaande spinnenwebben is één ding, maar het voorkomen van spinnenwebben en spinnen in huis is een andere zaak. Gelukkig zijn er een aantal acties die je kan ondernemen:

  1. Maak regelmatig schoon: Hoe vaker je stofzuigt, hoe minder spinnen je binnen zal hebben. Niet alleen ziet je huis er dan fris uit, maar je doodt ook de spinneneieren.
  2. Houdt je ramen dicht: Spinnen komen bijna altijd door het raam naar binnen gekropen. Je kunt je ramen dichthouden of er een net voordoen, zodat ze niet naar binnen kunnen kruipen.
  3. Houd je huis netjes: Een goed opgeruimd huis zonder al te veel rommel en troep is ook een goede manier om spinnen weg te houden
  4. Doe lichten uit: Spinnen worden vaak aangetrokken door licht. Als je dus buitenverlichting hebt, komen ze hierop af. Daarom kun je deze beter uitdoen als je zelf binnen bent.