Beste aquarium stofzuiger: De Top 10

Auteur Teun van Veen
Geschreven door: Teun van Veen
Auteur Maud Hendriks
Beoordeeld door: Maud Hendriks

Een aquarium stofzuiger, ook wel bekend als bodemreiniger of grindstofzuiger, wordt gebruikt voor het reinigen en stofzuigen van de bodem van je aquarium. Het is een belangrijk hulpmiddel bij het onderhouden van je aquarium. Zo verwijdert het vuil en afval, het voorkomt ophoping van schadelijke stoffen en het stimuleert eventueel plantengroei. In dit artikel hebben we gezocht naar de beste aquarium stofzuiger van dit moment. We hebben in totaal meer dan 50 verschillende merken en modellen getest en zijn uiteindelijk tot een top 10 gekomen.

Onze aquarium stofzuiger top keuzes
Eheim Quick Vac Pro - Beste getest

De meest gebruiksvriendelijke en effectieve (elektrische) aquarium stofzuiger die we getest hebben. Werkt ook uitstekend voor grind.

Grandios - Budgetvriendelijk

Een uitstekende optie die ook nog eens zeer scherp geprijsd is. Reinigt het vuile water effectief dankzij een optimale zuigkracht.

PetPetrol Aquarium Stofzuiger - Beste traditionele aquarium stofzuiger

Een goede optie die perfect is voor aquariums tot circa 80 centimeter diepte. De stofzuiger wordt door een kleine handpomp aangedreven.

Top 10 Aquarium stofzuigers

Hieronder staan alvast onze top aanbevelingen voor aquarium stofzuigers op basis van onze test.

1
Eheim Quick Vac Pro
Beste getest
Eheim Quick Vac Pro
2
Grandios
Budgetvriendelijk
Grandios
3
PetPetrol Aquarium Stofzuiger
Beste traditionele aquarium stofzuiger
PetPetrol Aquarium Stofzuiger
4
Aqqa
Meest veelzijdig
Aqqa
5
Superfish AquaVac
Superfish AquaVac
6
LumifyMe bodemreiniger
LumifyMe bodemreiniger
7
Aquarium Stofzuiger Met Filter
Aquarium Stofzuiger Met Filter
8
Ebi Hi tech
Ebi Hi tech
9
Dennerle Nano
Dennerle Nano
10
Ebi Aquariumstofzuiger
Ebi Aquariumstofzuiger

Dit zijn de 5 beste aquarium stofzuigers van 2024

1. Eheim Quick Vac Pro

 • Type: Elektrisch (accu)
 • Gewicht: 668g
 • Waterdiepte: 60cm
 • +4

De Eheim Quick Pro Vac is de beste aquarium stofzuiger van dit moment. Het is een ontzettend gebruiksvriendelijke elektrische aquarium stofzuiger die snel en gemakkelijk het vuil uit het water opzuigt en direct filtert. Het gefilterde water komt daarnaast weer direct terug in het aquarium. Je hoeft dus niet te werken met een pompje en een emmer water die je ernaast houdt. Dit vonden wij een ontzettend groot voordeel van dit specifieke model.

De Eheim heeft daarnaast weinig onderhoud nodig. Als je klaar bent met de bodem reinigen, dan klik je het filter gemakkelijk los. Vervolgens kun je hem eenvoudig spoelen onder de kraan. Wat ook nog wel fijn is aan dit model, is het feit dat de mond van de zuiger zo is ontwikkeld dat die niet vacuüm kan zuigen aan de bodem. Hierdoor zal die dus nooit aan de bodem blijven hangen.

Voordelen
Elektrische stofzuiger
Snel en gemakkelijk
Zuigt niet aan de bodem
Weinig onderhoud
Nadelen
Accu werkt 4 uur

2. Grandios

 • Type: Handmatig
 • Gewicht: 356g
 • Waterdiepte: 52cm

Als je zoekt naar een scherp geprijsde bodemreiniger, dan hebben we dit model als beste aquarium stofzuiger geselecteerd. Deze handmatige bodemreiniger werkt niet op batterijen. In plaats daarvan beschikt die over een kleine pomp die je een paar keer moet indrukken. Vervolgens zal het water gaan stromen. Het is de bedoeling dat je het water opvangt in een emmer. Door vervolgens telkens de aquarium stofzuiger op de bodem te drukken en er weer af te halen, zuig je het vuil en slip effectief op.

Een nadeel van sommige elektrische bodemstofzuigers is dat ze te weinig zuigkracht kunnen genereren. Bij een handmatige stofzuiger heb je daar echter nooit last van. Deze bieden altijd een krachtige, constante zuigkracht.

Bij dit specifieke model wordt ook een speciaal opzetstuk geleverd waarmee je het glas van je aquarium kunt reinigen. Wij vonden dat de aquarium stofzuiger handig in elkaar zat. Zo kun je hem ook snel demonteren om schoon te maken. Het filter kun je onder de kraan afspoelen en de rest van het apparaat kun je gewoon in de vaatwasser doen.

Voordelen
Constante zuigkracht
Opzetstuk voor het glas
Handig apparaat
Vaatwasserbestendig
Nadelen
Eerste keer gebruiken is even uitvogelen

3. PetPetrol Aquarium Stofzuiger

 • Type: Handmatig
 • Gewicht: 788g
 • Waterdiepte: 80cm
 • +4

In veel opzichten vertoond deze aquarium stofzuiger vergelijkingen met het voorgaande model. Zo betreft ook dit een handmatige aquarium stofzuiger die wordt aangedreven met een kleine handpomp. Dit model onderscheidt zich toch op een aantal kleine vlakken. Zo heeft die een 3-in-1 functie. Je kunt er namelijk vuil mee afzuigen voor grind en uitwerpselen van de vissen. Daarnaast beschikt die ook over een aquariumsifon met 3D-filtermandnet. Dit beschermt je vissen en klein grind tegen het volledig uitzuigen van het aquarium. Tot slot heeft de aquarium stofzuiger dubbele ingebouwde airbags, waardoor water verversen een fluitje van een cent is.

Hij werkt vrij gemakkelijk. Je drukt een paar keer op de sifonschakelaar. Vervolgens moet het inlaatbuisgedeelte gevuld zijn met water. Als het water continue stroomt uit het de afvoerslang, kun je beginnen met het schoonmaken van je aquarium.

Dankzij het slimme ontwerp en de meegeleverde verlengbuizen, kun je de aquarium stofzuiger inzetten tot een diepte van circa 80 centimeter.

Voordelen
Veelzijdige optie
Geschikt voor diepe aquariums
Gebruiksvriendelijk
Nadelen
Geen

4. Aqqa

 • Type: Elektrisch
 • Gewicht: 1,2kg
 • Waterdiepte: 85cm
 • +8

De AQQA aquarium stofzuiger is een van de beste aquarium stofzuigers die we getest hebben. Het is een een veelzijdige aquarium bodemreiniger dat 6 functies combineert in één handige stofzuiger. Zo kun je het aquarium reinigen op de volgende manieren: waterverversing, watercirculatie, bodemreiniging, afvalverwijdering, filterreiniging en algverwijdering. Zoals je ziet haal je dus een goede tool in huis om een schone leefomgeving voor de vissen, planten en andere waterdieren binnen het aquarium te creëren.

De AQQA is daarnaast een van de krachtigste elektrische bodemstofzuigers. De efficiënte motor zorgt voor een sterke zuigkracht en een snelle en effectieve reiniging. Daarnaast is het apparaat ook gemakkelijk te hanteren en bedienen. Kortom; het is een zeer goede tool voor veel verschillende toepassingen om je aquarium schoon te maken.

Voordelen
Zeer veelzijdige optie
Veel keuzes en toepassingen
Krachtig apparaat
Elektrische bodemstofzuiger
Nadelen
Hoog prijskaartje

5. Superfish AquaVac

 • Type: Handmatig
 • Gewicht: 304g
 • Waterdiepte: 52cm
 • +2

Tot slot hebben we nog de Superfish AquaVac aquarium stofzuiger. Hiermee kun je net als de andere bodemreinigers eenvoudig je aquarium schoonzuigen. Wat opzich handig is aan dit apparaat, is het feit dat er 2 maten zuigpijp meegeleverd worden. Dit maakt de aquarium bodemreiniger geschikt voor zowel kleine als grote aquaria.

De Superfish heeft een handige nevelfunctie. Je kunt er namelijk een slang op aansluiten waardoor je het water kan verversen of het aquarium leeg kan hevelen. Daarnaast is het een zeer scherp geprijsde optie. Wel vonden we het model wel wat fragiel.

Voordelen
Eenvoudig product
Voor groot- en klein aquarium
Nevelfunctie
Nadelen
Fragiel

Hoe wij de aquarium stofzuigers getest hebben

Voordat we tot deze lijst met beste aquarium stofzuigers zijn gekomen, hebben we natuurlijk voorafgaand eerst een uitgebreid onderzoek uitgevoerd. Zo zijn wel allereerst gaan kijken en onderzoeken welke aspecten, factoren en aandachtspunten van invloed zijn bij het maken van een goede keuze voor een bepaalde aquarium stofzuiger. Zo zullen bijvoorbeeld sommige mensen een groot aquarium hebben en daardoor wellicht eerder neigen naar een elektrische bodemstofzuiger, terwijl andere mensen juist een klein aquarium hebben en vaak meer dan voldoende hebben aan een handmatige bodemreiniger.

Op basis van de gevonden factoren zijn we gaan zoeken naar geschikt aquarium stofzuigers die binnen de gestelde criteria vielen. Deze zijn we vervolgens wat beter gaan onderzoeken. Zo hebben we gekeken naar prestaties, zuigkracht, functionaliteiten en toepassingen. Ook zijn we waar mogelijk de aquarium stofzuigers zelf gaan testen. Uiteraard hebben we ook gebruikerservaringen meegenomen in ons oordeel.

Uiteindelijk hebben we een objectief onderzoek kunnen afronden en samenstellen. We hebben een top 10 met beste bodem stofzuigers kunnen samenstellen. Een goede aquariumstofzuiger kopen is een vereiste om een gezonde leefomgeving voor de aquariumbewoners te realiseren. Wij hopen daar met ons onderzoek een steentje aan bij te kunnen dragen.

Aquarium stofzuiger koopgids

Om je aquarium bodem goed schoon te houden heb je dus een goede aquarium stofzuiger nodig. Maar waar moet je allemaal op letten bij het maken van je keuze? Er zijn verschillende bodemstofzuigers, elk met eigen voordelen, nadelen en toepassingen. Hieronder hebben we de belangrijkste aandachtspunten op een rijtje gezet:

 • Waterdiepte: Een van de belangrijkste factoren waar je op moet letten bij het kopen van een aquarium stofzuiger, is de diepte waarvoor die geschikt is. De meeste zullen ongeveer tot een diepte van circa 52 centimeter geschikt zijn. Als jouw aquarium dieper is, dan heb je ofwel een verlengstuk nodig, of simpelweg een grotere stofzuiger. Kijk altijd goed naar de specificaties van het model dat je op het oog hebt en beoordeel of deze geschikt is voor jouw aquarium.
 • Type bodemstofzuiger: Je kan kiezen tussen een handmatige bodemreiniger, elektrische bodemstofzuigers en accu stofzuigers. Het voordeel van elektrische- en batterij aangedreven varianten is dat ze zeer gebruiksvriendelijk zijn en dat je vaak niet hoeft te werken met een slang en een emmer waar je het water in moet opvangen. Het nadeel is echter dat ze niet altijd krachtig genoeg zijn en dat je gebonden bent aan de accuduur van het specifieke model. Een handmatige aquarium stofzuiger zal altijd een constante zuigkracht hebben en minder snel kapotgaan.
 • Functionaliteit: Ook moet de aquarium stofzuiger geschikt zijn voor de bodem die je gebruikt in het aquarium. Controleer dus of de stofzuiger geschikt is voor het substraat, zoals grind, zand of gravel, dat je gebruikt.
 • Verstelbare buis: Een aquarium stofzuiger met een lang snoer of verstelbare buis kan handig zijn als je bijvoorbeeld meerdere aquariums hebt met verschillende dieptes.

Veelgestelde vragen

1. Wat is de beste aquariumstofzuiger?

De beste aquariumstofzuiger is er een die de juiste maat heeft voor jouw aquarium, binnen je budget past en doet wat je nodig hebt. Alle producten uit het bovenstaand onderzoek zijn door onze test gekomen en bevatten goede recensies. Nu is het aan jou om een model te kiezen die past bij jouw behoeften.

2. Hoe werken aquariumstofzuigers?

Aquariumstofzuigers werken door al het vuil en visafval uit het substraat te zuigen, waardoor de tank schoner wordt. Sommige stofzuigers verwijderen alleen het vuil, waarbij het vuil in een filter wordt opgevangen terwijl al het water in de tank blijft, terwijl andere kunnen worden gebruikt om het substraat te reinigen terwijl tegelijkertijd het water wordt ververst.

3. Hoe zuig je een aquarium leeg?

Om je aquarium volledig leeg te zuigen, dompel je de kop van de aquarium stofzuiger in het water zodat deze zich kan vullen met water. Wanneer deze vol is kun je een paar keer op de handmatige pomp drukken om water aan te drijven naar de slang. Zodra dit eenmaal loopt kun je het water opvangen in een emmer en het aquarium leeg laten lopen.

4. Hoe vaak moet je jouw aquarium schoonmaken?

De frequentie waarop je jouw aquarium moet stofzuigen en schoonmaken hangt van meerdere factoren af, zoals de grootte, het aantal vissen, het substraat en de hoeveelheid afval die zich ophoopt. Een goede vuistregel is om minimaal één keer per twee weken het aquarium te stofzuigen en schoon te maken.

5. Moet je de vissen uit het aquarium halen tijdens het stofzuigen?

Nee, het is vaak niet nodig om de vissen uit het aquarium te halen wanneer je deze gaat stofzuigen. Zolang je de stofzuiger voorzichtig gebruikt rondom de vissen gebeurt het niet zo snel dat je een vis opzuigt. Als dit toch wel gebeurt, kun je altijd de stofzuiger uitschakelen of de slang doorknikken, zodat de toevoer van het water stopt. Op dat moment zal al het vuil dat in de buis zit gelijk terug naar de bodem van je aquarium vallen.

6. Hoe diep moet je de stofzuiger in de bodem steken?

De aquarium stofzuiger moet natuurlijk diep genoeg in de bodem worden gestoken om het vuil effectief op te zuigen. Plaats de stofzuiger daarom ongeveer één tot anderhalve centimeter in de bodem. Laat het wat vuil opzuigen, en trek hem vervolgens weer terug zodat het substraat terug op de bodem valt.