Wat is een kierenzuigmond en wanneer gebruik je hem?

Auteur Teun van Veen
Geschreven door: Teun van Veen
Auteur Maud Hendriks
Bewerkt door: Maud Hendriks
Wat is een kierenzuigmond en wanneer gebruik je hem?

Veel stofzuigers worden geleverd met verschillende accessoires. Denk bijvoorbeeld aan een meubelzuigmond, turboborstel of een kierenzuigmond. In dit artikel gaan we kijken naar de kierenzuigmond (ook wel spleetzuigmond genoemd). We leggen uit wat het is en waarvoor je hem allemaal kan gebruiken.

Wat is een kierenzuigmond?

Een kierenzuigmond of spleetzuigmond is mondstuk dat speciaal is ontworpen om op moeilijk bereikbare plekken te komen. Het heeft een zeer smalle, platte en langwerpige ‘spleet’, waardoor je hem gemakkelijk voor smalle openingen kan gebruiken om vuil en stof op te zuigen.

Universele kierenzuigmond
Universele kierenzuigmond
Klik voor beste prijs

De werking van een kierenzuigmond uitgelegd

Een kierenzuigmond is dus een handig opzetstuk voor plekken waar je niet gemakkelijk kan komen met het grote mondstuk van een gewone stofzuiger. Door de smalle doorgang, heeft de stofzuiger tijdelijk een zeer hoge zuigkracht. Hierdoor kan ook hardnekkig vuil gemakkelijk opgezogen worden. De stofzuiger neemt immers dezelfde hoeveelheid lucht in die door een smallere ingang naar binnen moet komen. Je kunt het vergelijken met een zeer smal en een iets breder rietje. Met dezelfde luchtinname zal het smallere rietje een hogere zuigkracht hebben, omdat deze door een smallere ingang naar binnen moet komen.

Waarvoor gebruik je een kierenzuigmond?

Een kierenzuigmond kan je voor verschillende toepassingen in je huishouden gebruiken. Dit zijn een aantal van de meest gebruikelijke plekken om je spleetzuigmond te gebruiken:

  • Kieren tussen de traptreden
  • Tussen of onder je koelkast
  • Tussen de bank of tussen de kussens van de bank
  • Bij boekenplanken of kasten
  • Kozijnen
  • In je auto of camper

Een kierenzuigmond is een hartstikke handig accessoire die je voor meer toepassingen kan gebruiken dan je waarschijnlijk dacht.

Onderhoud van een kierenzuigmond

Zoals gezegd heeft een kierenzuigmond een zeer smalle ingang van lucht. Het is belangrijk dat deze niet geblokkeerd wordt door vastzittende voorwerpen of (dieren)haren. Gelukkig is dit bijna nooit het geval, omdat de zuigkracht erg hoog is. Toch is het verstandig om zo nu en dan er zeker van te zijn dat je vastzittend vuil verwijderd uit de zuigmond. Zo garandeer je een optimale werking van je stofzuiger.

Kijk goed bij de meegeleverde accessoires

Een kierenzuigmond wordt bijna altijd standaard meegeleverd als accessoire bij je stofzuiger, omdat veel mensen hem nou eenmaal vaak nodig hebben. Toch kan het geen kwaad om snel te controleren of dit bij jou ook het geval is (als je een nieuwe stofzuiger gaat kopen). Natuurlijk is de prijs van een stofzuiger belangrijk, maar ook de meegeleverde accessoires spelen een belangrijke rol in de overweging voor een nieuwe stofzuiger.

Ook interessant
Beste stofzuiger
Ontdek de beste stofzuiger van dit moment. Bekijk onze stofzuiger test en vergelijk zuigkracht, geluidsniveau, filters en meer.

Een kierenzuigmond los erbij kopen

Bijna elke stofzuiger wordt wel meegeleverd met een kierenzuigmond. Toch kan het zo zijn dat je die van jou op den duur ergens bent kwijtgeraakt of dat jouw stofzuiger toch niet met een spleetzuigmond geleverd wordt. Je kunt vaak een universeel kierenzuigmond kopen, maar deze moet wel op jouw specifieke stofzuiger passen. Het is dus belangrijk dat je goed kijkt naar de maat van de spleetzuigmond die je wil gaan kopen en de maat van jouw stofzuiger. Zo weet je zeker ze compatibel zijn met elkaar.

Universele kierenzuigmond
Universele kierenzuigmond
Klik voor beste prijs