Robotstofzuiger kopen: 10 dingen waar je op moet letten

Auteur Maud Hendriks
Geschreven door: Maud Hendriks
Auteur Teun van Veen
Bewerkt door: Teun van Veen
Robotstofzuiger kopen: 10 dingen waar je op moet letten

In dit artikel hebben we alle belangrijke aandachtspunten en factoren opgenomen waar op je moet letten voordat je een robotstofzuiger koopt. We hebben onder andere rekening gehouden met verschillende prijsniveaus, vloertypen en behoeften. Zo weet je zeker dat je niet te veel geld uitgeeft aan automatische stofzuiger met specificaties die je niet gebruikt of nodig hebt.

Dit zijn 10 dingen waar je op moet letten bij het kopen van een robotstofzuiger

1. Het navigatiesysteem

Over het algemeen zijn er 2 soorten navigatiesystemen bij robotstofzuigers:

  1. Willekeurig navigatiesysteem: Bij een willekeurig navigatiesysteem zal de robotstofzuiger puur op basis van obstakelsensoren de kamer stofzuigen. Het is dus niet ongebruikelijk dat die sommige plekjes meerdere keren stofzuigt en andere plekjes juist overslaat. Het voordeel is dat robotstofzuigers met een dergelijk navigatiesysteem vaak stukken goedkoper zijn.
  2. Systematisch navigatiesysteem: Bij een systematisch navigatiesysteem brengt de robotstofzuiger eerst de gehele kamer nauwkeurig in kaart. Hij slaat deze ‘map’ op en berekent op basis hiervan de meest efficiënte route om te gaan stofzuigen. Je weet dus zeker dat elk hoekje aan de beurt komt en dat er geen plekjes dubbel worden gedaan. Uiteraard is dit een stuk efficiënter ten opzichte van een willekeurig systeem.

Bovendien bieden sommige robotstofzuigers ook manieren om zogenaamde “No-go zones” in te stellen. Dit zijn gebieden waarvan je liever niet wil dat de robotstofzuiger daar komt. Dit kan bijvoorbeeld de slaapplek van de hond zijn of de speelhoek van de kinderen.

Ook interessant
Hoe werkt een robotstofzuiger
Ontdek hier hoe een robotstofzuiger precies werkt.

2. Filtersysteem

Elke robotstofzuiger heeft een filtersysteem die onderhevig is aan enig onderhoud. Als je echter allergieën hebt of gevoelig bent voor huisstofmijt, dan is het verstandig om een robotstofzuiger te kiezen die is uitgerust met een HEPA-filter. Deze zorgt ervoor dat 99,95% van alle stofdeeltjes opgezogen worden en niet in de lucht terecht kunnen komen.

3. Capaciteit van het stofreservoir

De capaciteit van het stofreservoir kan enorm verschillen van model tot model. Dit is vrijwel het enige onderhoud dat je nog hebt aan een robotstofzuiger. Zodra deze vol zit, zal je het stofreservoir namelijk moeten legen (tenzij je een robotstofzuiger met leegstation koopt. Daarover straks meer).

Bij de meeste robotstofzuigers heeft het reservoir een capaciteit van ergens tussen de 0,2 en 0,6 liter. Dat verschil is dus wel belangrijk om op te letten. Natuurlijk wil je een zo groot mogelijk stofreservoir.

4. Afmetingen en gewicht

Ook de afmetingen en het gewicht kunnen van invloed zijn op je koopbeslissing. De afmetingen zijn uiteraard van invloed hoe de robotstofzuiger zich door het huis kan verplaatsen. Ook het gewicht is van belang. De apparaten variëren tussen de 1 tot 4 kilo. Wat belangrijk is om daarbij te onthouden; hoe zwaarder de robotstofzuiger, hoe beter deze kan dweilen (mits die is uitgerust met dweilfunctie).

5. Werktijd en oplaadtijd

Het is altijd goed om te weten hoe lang de accu van je stofzuiger meegaat. Of het nou om een steelstofzuiger of robotstofzuiger gaat. Alle robotstofzuigers zijn uitgerust met een zogenaamd ‘oplaadstation’. Zodra de accu van de robotstofzuiger leeg dreigt te raken, zal deze automatisch naar het laadstation rijden om weer op te laden.

Ook interessant
Steelstofzuiger test
Ontdek hier de beste steelstofzuiger van dit moment.

Het kan handig zijn om vooraf te kijken hoelang de stofzuiger erover duurt om weer volledig opgeladen te zijn, zodat je jouw schoonmaakschema hierop kan aanpassen.

De meeste robotstofzuigers kunnen 1 tot 3 uur stofzuigen voordat ze weer moeten opladen.

6. Maximaal geluidsniveau

Ook het geluidsniveau is zeker iets om op te letten voordat je een automatische stofzuiger koopt. Het verschilt bij de meeste modellen tussen de 60 en 65db. Dit is een beetje vergelijkbaar met 2 pratende mensen. In onze ervaring zitten er soms echter ook uitschieters bij. Over het algemeen wil je geen robotstofzuiger die meer dan 65db aan geluid produceert.

7. Sensoren

Alle robotstofzuigers zijn uitgerust met obstakel en valsensoren. Zodra de robotstofzuiger in aanraking komt met een bepaald object of om dreigt te kantelen, zal deze een andere richting inslaan of stoppen met stofzuigen.

Er zijn echter ook sensoren bij robotstofzuigers uit het hogere segment die het type ondergrond kunnen aanvoelen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld aanvoelen of ze op een harde vloer, vloerkleed of een tapijt aan het stofzuigen zijn. Op basis van deze ondergrond past die vervolgens automatisch zijn zuigkracht aan. Dit is natuurlijk voornamelijk interessant voor mensen die veel vloerkleden, hoogpolig tapijt of laagpolig tapijt in hun huis hebben.

8. Met of zonder dweilfunctie

Er komen tegenwoordig steeds meer robotstofzuigers op de markt die uitgerust zijn met een dweilfunctie. We moeten wel heel eerlijk toegeven dat de ene robotstofzuiger hier een stuk beter in is dan de andere. Bij goedkopere modellen is het niks meer dan een natte lap die achter de stofzuiger hangt. Het is dus niet te vergelijken met een échte dweilbeurt. Bij duurdere stofzuigers is het echter een ander verhaal. Daar wordt de vloer echt goed geboend en gestofzuigd. Als dit een belangrijk kenmerk voor jou is, is het verstandig om hier even goed naar te kijken voordat je de robotstofzuiger aanschaft.

9. Accessoires

Als je een nieuwe robotstofzuiger koopt, dan is het in het begin natuurlijk hartstikke leuk om hiermee aan de slag te gaan. Er komt echter een moment dat de zijborstels of het filter een keer aan vervanging toe is. Het is fijn als de fabrikant alvast een extra paar hiervan meelevert, zodat je deze niet apart erbij hoeft te kopen. Kijk daarom altijd even wat je er allemaal bij krijgt.

10. Automatisch leegstation

Een leegstation is de nieuwste ‘rage’ binnen de stofzuigermarkt. Sinds een aantal jaar worden er robotstofzuigers geleverd met een dergelijk leegstation. Het reservoir is namelijk vaak maar zeer beperkt (0,2 tot 0,6 liter). Deze zit dus vrij snel vol en moest daardoor vaak geleegd worden. Wanneer de stofzuiger merkt dat deze bijna vol zit, rijdt die naar het oplaadstation (wat tevens fungeert als leegstation) waarna die het stofreservoir vanzelf zal legen. Vervolgens gaat die weer verder stofzuigen waar die gebleven was.

Meest bekende robotstofzuigers

Ben je overtuigd van het gebruik van een robotstofzuiger? Dat snappen we. Het zijn hartstikke fijne apparaten die je veel werk en tijd uit handen kunnen nemen. Voor onze site hebben we al velen modellen mogen testen. Kijk daarom ook zeker even bij de beste robotstofzuigers om de resultaten van onze tests te bekijken.

Weet wel dat een robotstofzuiger geen goedkope aankoop is. Goedkope robotstofzuigers zijn er pas vanaf ongeveer €300,- voor instapmodellen. Dit kan oplopen tot enkele duizenden euro’s.