Hoe werkt een stofzuiger? [Simpele uitleg]

Auteur Teun van Veen
Geschreven door: Teun van Veen
Auteur Maud Hendriks
Bewerkt door: Maud Hendriks
Hoe werkt een stofzuiger? [Simpele uitleg]

Door het eenvoudige maar effectieve ontwerp van stofzuigers zijn ze niet meer weg te denken uit het huishouden. Sinds de stofzuiger is het schoonmaken en schoonhouden van het huis een stuk gemakkelijker en aangenamer geworden. Maar hoe werkt een stofzuiger eigenlijk precies? Op die vraag geven we in dit artikel antwoord.

Hoe werkt een stofzuiger precies?

Een stofzuiger werkt door negatieve druk te creëren. Je kunt het vergelijken met een rietje waarmee je drinkt. Wanneer je een slok neemt door het rietje, zorgt het zuigen voor een negatieve luchtdruk. Een stofzuiger werkt volgens hetzelfde principe. Een elektromotor zuigt lucht aan waardoor je stof en ander vuil kan opzuigen.

Ook interessant
Hoe werkt een robotstofzuiger
Ontdek hier hoe een robotstofzuiger precies werkt.

De technische uitleg

Naast de ‘simpele’ uitleg willen we ook even in detail treden hoe een stofzuiger precies werkt.

  1. De motor drijft een ventilator aan die zorgt voor een krachtige luchtstroom.
  2. Het drukverschil zorgt ervoor dat er lucht door de stofzuigerslang naar de stofzuigerzak wordt gezogen.
  3. De aangezogen lucht gaat door de zak om het vuil op te vangen en vast te houden.
  4. Een filtersysteem reinigt de lucht.
  5. Ten slotte wordt er schone lucht uitgeblazen.

Uiteraard is de motor het belangrijkste onderdeel van de stofzuiger. Deze drijft de ventilator aan. Deze roteert op hoge snelheid en vaak duizenden keren per minuut. Dit resulteert in een sterke luchtstroom. De stofzuiger is zo gemaakt dat hij lucht met stof en vuil aanzuigt, deze wordt naar binnen gezogen en opgevangen, waarna de lucht gefilterd en weer uitgeblazen wordt.

Hoe werkt een zakloze stofzuiger?

Een stofzuiger zonder zak werkt in principe op dezelfde manier als een traditionele stofzuiger. Er wordt aangezogen lucht gegenereerd door een elektromotor die een ventilator aandrijft. De luchtstroom komt via de stofzuigerslang naar binnen naar een kunststof stofreservoir. Een filter in het midden van de tank houdt het overgrote deel van de opgezogen stof tegen. Als de tank vol zit kun je hem gemakkelijk legen boven de prullenbak. Bij de uitlaat van de motor is een motorfilter geplaatst. Deze filter de uitgaande luchtstroom.

De rol van filters

De lucht gaat dus niet zomaar door de stofzuiger en wordt aan de andere kant weer uitgeblazen. Dit zou schadelijk zijn voor mensen die de stofzuiger gebruiken. Dit omdat de stofzuiger ook zeer kleine stofdeeltjes (fijnstof) verzamelt die met het ook bijna niet te zien zijn. Als deze in grote hoeveelheden worden ingeademd, kunnen ze schade aan de longen veroorzaken.

Omdat niet al deze stofdeeltjes vaak in de stofzuigerzak terechtkomen, is het noodzakelijk om ten minste één fijnstoffilter te gebruiken. Hiervoor wordt vaak een HEPA-filter gebruikt. Deze filtert 99,95% van al het stof (dus ook de allerkleinste stofdeeltjes). Hierdoor is de lucht veilig in te ademen. Zeker voor mensen met allergieën of een gevoeligheid voor huisstofmijt is een stofzuiger met een dergelijk HEPA-filter essentieel.

De zuigkracht van je stofzuiger verhogen

Naast de standaardinstellingen van de stofzuiger, kun je ook de zuigkracht verhogen door een mondstuk te gebruiken waarbij je de ingang van de luchtstroom verkleind. Denk bijvoorbeeld aan een kierenzuigmond. Hoe kleiner de inlaat van de luchtstroom, des te meer zuigkracht gegenereerd wordt. Dit komt omdat dezelfde hoeveelheid lucht door een smallere doorgang geperst wordt.

Dit is ook de reden dat er bijvoorbeeld vaak een meubelmondstuk geleverd wordt bij een stofzuiger. Fabrikanten weten dat dierenharen en stof van meubels meer zuigkracht vereist. Een meubelmondstuk heeft een kleinere inlaat van lucht, waardoor je jouw meubels er makkelijker mee kunt stofzuigen en schoonmaken.

Conclusie

Er zijn verschillende soorten stofzuigers, maar ze werken allemaal volgens hetzelfde principe: het creëren van onderdruk met behulp van een ventilator, het opzuigen van vuil en het reinigen van de lucht. Heb je een nieuwe stofzuiger nodig? Dan kun je eens kijken bij een van onze stofzuiger tests: