Hoe werkt een robotstofzuiger?

Auteur Teun van Veen
Geschreven door: Teun van Veen
Auteur Maud Hendriks
Bewerkt door: Maud Hendriks
Hoe werkt een robotstofzuiger?

Robotstofzuigers zijn natuurlijk ontzettend handig in het huishouden geworden. Ze nemen je ontzettend veel werk uit handen. Je kunt ze tegenwoordig zelfs gebruiken bij huishoudens met vloerkleden en tapijten. Maar hoe werkt een robotstofzuiger precies? Op die vraag gaan we in dit artikel antwoord geven.

Hoe werkt een robotstofzuiger precies?

Een robotstofzuiger werkt op dezelfde manier als een gewone stofzuiger. Een elektromotor drijft een ventilator aan waardoor er een luchtstroom wordt gecreëerd. Vuil en stof wordt vervolgens middels de luchtstroom opgezogen en verzameld in een stofreservoir. De lucht wordt gefilterd en weer uitgeblazen.

De meeste robotstofzuigers hebben twee zijborstels waarmee ze het stof en vuil als het ware naar binnen harken. Hij navigeert door middel van wieltjes die worden aangedreven door de accu.

Ook interessant
Hoe werkt een stofzuiger
Ontdek hier hoe een stofzuiger precies werkt.

De afmetingen van een robotstofzuiger

De diameter, hoogte en vorm van een robotstofzuiger kan sterk verschillen tussen de verschillende modellen. Het ligt er ook aan voor hoeveel vierkante meter de robotstofzuiger geschikt is. De meeste robotstofzuigers zijn tussen de 7 en 12 centimeter hoog en hebben een diameter tussen de 30 en 36 centimeter. De afmetingen zijn vooral belangrijk om ervoor te zorgen dat je robotstofzuiger onder je meubels door kan rijden.

De robotstofzuiger aansturen

Veruit de meeste robotstofzuigers werken nog door een simpele aan/uit-schakelaar die zich aan de bovenkant van de robot bevindt. Als deze wordt ingedrukt, dan start de robot met schoonmaken.

Enkele jaren geleden begonnen fabrikanten ook apps te ontwikkelen waarmee de robotstofzuiger aangestuurd kon worden. Zo is deze inmiddels vaak afstand bestuurbaar. Sommige zijn zelfs uitgerust met een camera en microfoon.

Als de robotstofzuiger compatibel is met Alexa of Google Home, kun je ze zelfs spraakopdrachten sturen zoals “Ga de woonkamer stofzuigen”.

Hoe navigeren robotstofzuigers?

Robotstofzuigers kunnen uitgerust zijn met verschillende soorten navigatiesystemen. Elk heeft zo zijn eigen voor- en nadelen.

1. Zelflerend navigatiesysteem

Bij een zelflerend navigatiesysteem is de robotstofzuiger uitgerust met een geheugenfunctie. Zo zal de robotstofzuiger op den duur precies weten waar de obstakels in het huis zijn. Hij moet de route dus wel eerst leren. Het kan zijn dat de robot daarom de eerste paar keren een aantal plekken overslaat.

2. GPS-chip

Een robotstofzuiger met GPS-chip kan aan de hand van de locatievoorzieningen bijhouden waar die is geweest. Zo kan de robotstofzuiger een enigszins efficiënte route berekenen. Het nadeel van deze methode is dat er een sterke wifi-verbinding voor vereist is.

3. Sensoren

Sommige robotstofzuigers zijn uitgerust met infraroodsensoren. Deze kunnen de afstand tussen de muren en andere obstakels in de kamer berekenen. Op basis van deze informatie weet de robot of die een andere weg moet nemen.

4. Willekeurige navigatie

Dit is de oudste vorm van navigeren. De robotstofzuiger heeft botssensoren. Zodra hij in aanraking komt met een object, rijdt die simpelweg een andere kant op. Robotstofzuigers met willekeurige navigatie zijn over het algemeen een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld zelflerende robots. Het nadeel is dat ze vaak plekken overslaan of dubbel doen.

5. Camera’s

Sommige robotstofzuigers zijn ook uitgerust met camera’s. Zo zijn er modellen met plafondherkenning die jouw hele huis (of een aantal kamers) in kaart brengt door het plafond te scannen. Zo kan de robot de kamer herkennen en obstakels herkennen, waardoor die er netjes omheen kan rijden.

Ook interessant
Robotstofzuiger koopgids
Bekijk waar je allemaal op moet letten bij het kopen van een robotstofzuiger

Schoonmaakprogramma’s instellen

Je vraagt je misschien af of robotstofzuigers vanzelf willekeurig gaan stofzuigen of dat dit vooraf ingesteld wordt. Het is inderdaad zo dat je bij de meeste apparaten zelf schoonmaakschema’s kunt instellen. Zo kan je bijvoorbeeld de robot ook laten schoonmaken als jij naar je werk bent. Zo kom je altijd in een fris en schoon huis thuis.

Het oplaadstation

Robotstofzuigers werken allemaal door middel van een accu. De meeste kunnen ongeveer 60 tot 120 minuten schoonmaken. Zodra de accu leeg dreigt te raken, zal die vanzelf terugkeren naar het laadstation. Na een paar uur zal die weer opgeladen zijn en kan die verder gaan waar die gebleven was.

Hoelang gaat een robotstofzuiger mee?

Doorgaans is het vooral de accu die het op een gegeven moment begeeft. Een ruwe schatting is dat je de robotstofzuiger ongeveer 500 tot 1000 keer kan opladen. Via die berekening gaat een robotstofzuiger doorgaans tussen de 2,5 tot 5 jaar mee. Je kunt dan de accu vervangen of een nieuwe robotstofzuiger kopen.

Conclusie

De beste robotstofzuiger maakt van het huishouden een fluitje van een cent. Het zijn slimme apparaten die je veel werk en tijd kunnen besparen als je ze eenmaal ingesteld en geconfigureerd hebt. Het grootste nadeel van automatische robots is dat ze in de aanschafkosten vrij prijzig zijn. Dit is zeker iets om rekening mee te houden als je zelf overweegt om een robotstofzuiger te kopen.